Цветан Цветанов © Георги Кожухаров В понеделник има една истинска

...
Цветан Цветанов © Георги Кожухаров В понеделник има една истинска
Коментари Харесай

Вечерни новини: КПКОНПИ оправда всички от "Апартаментгейт", пожар в ТЕЦ "Марица-изток" 2

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров В понеделник има една същинска вест с български генезис и това са решенията на КПКОНПИ, с които се прави опит да се затвори тематиката за " Апартаментгейт ". Единственото отвън тази тематика, което директно визира някои от жителите на София, са преваляванията, които в столицата в последните два дни бяха значителни. Дотолкова, че ремонтите в центъра отново концентрираха вниманието, този път поради превръщането на част от възобновената ул. " Солунска " в мочур и проблемите с отводняването на градинките " Кристал " и " Св. Седмочисленици ".

НАЙ-ВАЖНОТО

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък КПКОНПИ не откри нарушавания при инспекциите на Цветанов, Цачева и сие


Комисията за битка с корупцията не откри нарушавания по така наречен " Апартаментгейт ". Три месеца след началото на абсурда КПКОНПИ разгласява решения, съгласно които някогашни министри, зам.-министри и депутати не са били в спор на ползи при закупуването на жилища на по-ниски от пазарните цени. Заради абсурда оставки подадоха министърът на правораздаването Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който напусна и Народното събрание. Отделно бяха проверявани министърът на туризма Николина Ангелкова, ръководителят на комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов, както и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов. Единствено за него КПКОНПИ препраща сигнала в инспектората на Висш съдебен съвет.

За всички тях комисията приема, че няма данни да са имали частен интерес, макар са си напазарували парцелите на ниска цена.

Пожар в Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 принуди министър Петкова да отиде на място

Част от 135-метровия комин на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 се срути, откакто се възпламени част от сероочистващата апаратура на осми енергоблок. Това се е случило по време на планов ремонт. Заради случая в Стара Загора дойде министърът на енергетиката Теменужка Петкова, защото електроцентралата е държавна благосъстоятелност. Според Регионална инспекция за опазване на околната среда няма данни за замърсяване, а съгласно ръководството на централата - останалата част от нея е в естествена употреба.

Как пожарът ще усложни работата на централата към момента е рано да се каже, както и по кое време блокът ще проработи още веднъж и какъв ще е финансовият размер на вредите. Със сигурност ще се наложи ново създаване на комина, само че евентуално и на част от сероочистките, откъдето е тръгнал пожарът. Същите уреди на 5 и 6 блок на централата костваха общо малко на 80 млн. евро, т.е. Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще е изправена пред доста огромен разход, в случай че се окаже, че застраховката не покрива сходни вреди.

Полският закон за пенсиониране на съдиите нарушава правото на Европейски Съюз

Съдът на Европейски Съюз постанови, че полският закон, с който се понижава пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд, опонира на правото на съюза. Спорните ограничения нарушават правилата на несменяемост на магистратите, който изисква те да могат да останат на работа до наложителната пенсионна възраст или до края на техния мандат. Нарушават и независимостта на правосъдната власт.

Законът влезе в действие през април 2018 година и вкара пенсионна възраст на съдиите във Върховния съд от 65 години. Новото ограничаване се ползва и за тези в заварено състояние. Промените засягат съвсем една трета от настоящите полски висши съдии и целят чистка на неуместни за властта във Варшава. През октомври Европейска комисия отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Празник в Истанбул

[Reuters]
Десетки хиляди поданици на Истанбул честваха по улиците на града резултатите от локалните избори, в които завоюва претендентът на опозиционната Републиканска национална партия (РНП) Екрем Имамоглу с близо 10% преднина пред претендента на партията на президента Реджеп Ердоган - Бинали Йълдъръм. Това беше второ гласоподаване в Истанбул, откакто резултатите от вота през март бяха анулирани поради оборване от страна на ръководещата партия.

Това е сериозен удар за Ердоган, който загуби контрола на най-големия и мощен стопански център на страната. Загубата е алегорична и от гледна точна на това, че преди да застане отпред на страната, сегашният президент бе кмет точно на Истанбул. Тя не бележи края на властта на Ердоган в Турция, само че сигурно обърква сметките му.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Управляващата коалиция ще разисква партийните дотации

ГЕРБ и партиите от " Обединени патриоти " ще имат съдружен съвет рано сутринта във вторник, с цел да обсъдят какво ще се промени в държавното субсидиране на партиите. Промените в Закона за бюджета, които министър председателят Бойко Борисов изиска - парите да бъдат понижени от 11 лева за глас на 1 лев за глас от средата на годината, към този момент минаха на първо четене в пленарната зала. Преди второто четене по предложение на Движение за права и свободи бюджетната комисия одобри да има безкрайно финансиране от компании и физически лица. Окончателното гласоподаване на текстовете обаче изненадващо беше отсрочено по самодейност на ГЕРБ.

Най-вероятно повода за паузата по тематиката, която е на път да промени метода на финансирането, а и от там съществуването на някои партии, е в заканите на част от патриотите - НФСБ, че в случай че това се случи, без да се вземе поради тяхната позиция, ще денонсират съглашението за взаимното ръководство. Още повече че в обстановката Движение за права и свободи сякаш получи водеща роля.

Председателят на Народното събрание ще се срещне със Сергей Лавров в Москва

Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание, ще се срещне с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Разговорът е очакван за вторник - първия ден от двудневната аудиенция. В нея ще има още срещи на равнището на ръководителя на българското Народно заседание - с ръководителя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и с ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Посещението на Караянчева в Москва е второто на по-високо равнище за последния месец. В началото на юни президентът Румен Радев се видя с съветския си сътрудник Владимир Путин в Санкт Петербург. Срещите стават в миг, в който България се пробва да реализира няколко енергийни плана, свързани с съветски газ. Един от тях е за така наречен хъб " Балкан ", за който страната към момента се надява да обезпечи директни доставки от Русия.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Президентът наложи несъгласие върху измененията в Закона за българското Черноморие, които вкарват санкции за " диво къмпингуване ". Местата, където то е позволено, към момента не са избрани, а в това време има наказания. Омбудсманът Мая Манолова към този момент предизвести, че ще сезира Конституционния съд, в случай че ветото бъде отхвърлено. Според нея има ограничаване на конституционното право на жителите за свободно напредване.

Общо 227 млн. лева повече от бюджета по отношение на 2018 г ще са нужни за нарастването на пенсиите на всички над 2.13 млн. пенсионери. От 1 юли страната ще вдигне месечните им суми с 5.7%. Средният размер на пенсията ще доближи 386.27 лв..

Прокуратурата е упълномощила инспекция по случая с фалшифицираните творби на изкуството , които бяха включени в изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност " в изложба " Структура ". Тя е сезирана с тъжба от колекционера Николай Неделчев за осъществена машинация с творби на изкуството, показани като авторски на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

България се отдалечава от опцията да одобри цех на Volkswagen

[Reuters]
Германският автомобилостроител Volkswagen по-скоро ще избра за идната си инвестиция от 1.3 милиарда евро Турция, в сравнение с България, се твърди в материал в немското бизнес издание Handelsblatt. Въпреки усложнената политическа конюнктура в Турция везните са наклонили към нея поради подготвеност на държавното управление в Анкара да влага няколкостотин милиона в построяването на завода. България като член на Европейски Съюз може да даде правни гаранции за вложенията.

Окончателното решение ще бъде взето в средата на юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР