Цвета Таскова, която бе обвинена, че е предизвикала катастрофа с

...
Цвета Таскова, която бе обвинена, че е предизвикала катастрофа с
Коментари Харесай

Обвинена за катастрофа с 6 загинали в автобус влезе в затвора за 4 г.

Цвета Таскова, която бе упрекната, че е провокирала злополука с рейс, при която починаха 6 индивида, влиза за 4 години в пандиза, оповестяват от  Там към този момент е получено уведомление от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наказването.

До това развиване се стигна, след като тричленен състав на Върховен касационен съд решението на Софийския апелативен съд, с което е наложено това наказване. 

С присъда от 30 октомври 2019 година на Софийския областен съд подсъдимата е приета за отговорна в това, че на 13 април 2018 година на автомагистрала „ Тракия “ при ръководство на автомобил е нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата. Това е станало, откакто по време на изпреварване не е осигурила задоволително странично разстояние сред управлявания от нея автомобил и изпреварвания рейс, в резултат на което е настъпил непряк удар и по несъобразителност е предизвикала гибелта на 6 лица и телесни повреди на 17 лица.

Съдът приема случаят като особено тежък. На подсъдимата е опредено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 6 година, което поради извършеното кратко правосъдно разследване и признаването от страна на Цвета Таскова на всички обстоятелства в обвинителния акт е понижено с една трета и е наложено за изтърпяване наказване „ отнемане от независимост “ за период от 4 година

С решението на САС присъдата е променена, като е преквалифицирано осъщественото от подсъдимата закононарушение и тя е оправдана по обвиняването за „ изключително тежък случай “ на транспортно закононарушение. В останалата част присъдата е доказана.

На процедура в този момент и Върховен касационен съд удостоверява присъдата и размера на наказването. Според висшите съдии претенцията, че има явна неправда на наложеното наказание е неоснователна. При определянето на наказването са били разисквани всички смекчаващи и отегчаващи отговорността условия. Отчетените в цялостен размер налични смекчаващи отговорността на жалбоподателката условия, каквито са младата възраст, чистото правосъдно минало, положителните характеристични данни, неналичието на основни нарушавания по ЗДвП, оказаната помощ на потърпевшите, както и разкаянието и страданието от осъщественото, не обуславят предпоставките за следващо намаляване на отговорността, пишат от Върховен касационен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР