Цвета Наньова, изпълнителен директор БАКК Едномесечният срок за обществено обсъждане

...
Цвета Наньова, изпълнителен директор БАКК Едномесечният срок за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Ще се смени ли моделът на финансиране за енергийно обновяване на сградите

Цвета Наньова, изпълнителен шеф БАКК
Едномесечният период за публично разискване на изтича. Това остана настрана от публичното внимание, макар кардинално големия интерес към тематиката. Значимостта на този така наречен " втори стадий " на подмярка " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ", финансирана със средства от Механизма за възобновяване и резистентност се дефинира от обстоятелството, че най-сетне се прави опит за въвеждане на модел на съфинансиране, който би трябвало да размени " съществуващия модел на даване на 100% безплатна финансова помощ за притежателите " и да сложи началото на пазарен непрекъснато настоящ, а не кампаниен, механизъм на възобновяване на жилищния фонд в страната.

беше създаден по план на Европейска комисия с присъединяване на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), въз основата на положителни европейски практики, за " по-ефективното консумиране на обществения запас, като в същото време се обезпечат нужните предпоставки за присъединяване на всички притежатели, в това число и нискодоходни такива, от групите на уязвими притежатели " (цитат от Проект 9а Национален проект за възобновяване и устойчивост) и комбинира три съставния елемент (три източника на финансиране):
Реклама
- Безвъзмездна финансова помощ (БФП) , която да покрие част от разноските и да направи допустимо изплащанията по заем за сметка на осъществената спестовност на сила в рационален срок;

- Собствено финансиране, обезпечено посредством улеснен достъп до кредитен запас , гарантиран с гаранции, предоставени гратис за крайните получатели;

- Допълнителна целева помощ , обезпечена за обществено уязвими собственици/енергийно небогати.

Мащабът на подмярката е непретенциозен - общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е едвам 282.470 млн. лева, които биха стигнали за възобновяване на не повече от 300-400 приблизително огромни здания. Успехът или неуспехът на осъществяването й, обаче, е от голямо значение, доколкото ще дефинира за дълго време темповете и наклонността на обновителните процеси в жилищния бранш.
Реклама
Защо е значимо да е триумф? По формалните данни на Министерство на регионалното развитие 93% от съществуващия жилищен фонд е енергонеефективен , от възобновяване се нуждаят 66 865 многофамилни здания и 1 291 549 еднофамилни здания. За последните 10 години, с наложената в България (уникална за Европа) процедура на финансиране със 100% БФП са актуализирани по-малко от 3 хиляди здания . Очевидно големите потребности няма по какъв начин да бъдат посрещнати с лимитираните обществени финанси. Все повече се схваща, че 100% грантова помощ облагодетелства една дребна част за сметка на всички данъкоплатци, а това не е заслужено. Модел на съ-финансиране ще разреши ускорение на обновителните темпове и ще обезпечи опция доста повече хора да си решат трайно казуса със сметките за сила и неприятните енергийни характерности на постройките, което в стратегически проект ще способства за осъществяване на националните задължения поети с Дългосрочната тактика за възобновяване на сградния фонд. Количественото измерение на поетите задължения се равнява на енергийно актуализирани 19 026 656 кв. Метра до 2030 година, което значи най-малко 12 хиляди многофамилни и 16 хиляди еднофамилни здания . Необходимите средства за това се пресмятат на 6.5 милиарда лева, а обезпечените досега възлизат на 1.7 млрд . лева съгласно специалистите, в това число на институции като Европейска капиталова банка и Световната банка. Финансовият недостиг е очакван да бъде напълнен с привличане на частно и комерсиално финансиране при промяната на финансовия модел, чието начало се слага през 2023 година с въпросния втори стадий на санирането по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). От притежателите се изисква съфинансиране на средства в размер на 20% от разноските за обновяването.
Модел на съфинансиране ще разреши ускорение на обновителните темпове и ще обезпечи опция доста повече хора да си решат трайно казуса със сметките за сила и неприятните енергийни характерности на постройките.
Реализирането на модела на съфинансиране минава през решение на самостоятелните проблеми, с цел да се направи допустимо обновяването на цялата постройка - проблеми със притежатели, неизпълняващи решенията на общото заседание, нежелаещи да вземат участие в обновяването, такива, които не разполагат с налични средства за финансиране на обновяването, или просто са неплатежоспособни (социално уязвими домакинства). От е видно, че въпреки 70.9% от респондентите да показват персонално положителни настройки за финансово самоучастие, 44%изразяват песимизъм, че в тяхната постройка ще сепостигне 100% единодушие на притежателите за възобновяване на постройката, заради някоя от изброените аргументи. Известен факт е, че с цел да не бъде застрашено осъществяването на Националната стратегия (дори при 100% грантово финансиране) изискуемият кворум за решение за възобновяване беше свален на 95%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР