Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който някои хора обичат, други не

...
Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който някои хора обичат, други не
Коментари Харесай

12 здравословни ползи от сока от червено цвекло

Цвеклото е кореноплоден зарзават, който някои хора обичат, други не изключително. То последователно стартира да си печели славата на суперхрана, изключително през последното десетилетие. Изследванията сочат, че пиенето на сок от цвекло може да е от изгода за вашето здраве. Ето с какво е потребен сокът от алено цвекло:

1. Помага за намаление на кръвното налягане

Сокът от цвекло може да помогне за намаление на кръвното налягане. Установено е, че хората, които пият 8 грама сок от цвекло, понижават всекидневно както систолното, по този начин и диастолното кръвно налягане. Ниглатите, съединения в сока от цвекло, които се трансформират в азотна киселина в кръвта и спомагат за разширението и отпущането на кръвоносните съдове, се считат за повода за това.

2. Подобрява издръжливостта при физически извършения

Според едно малко изследване през 2012 година, пиенето на сок от цвекло усилва равнищата на плазмените нитрати и покачва физическите резултати.

3. Може да усъвършенства мускулната мощ при хора със сърдечна непълнота

Резултатите от изследване от 2015 година демонстрират още изгоди от нитратите в сока от цвекло. Изследването демонстрира, че хората със сърдечна непълнота са имали 13% нарастване на мускулната мощ два часа след пиенето на сок от цвекло.

4. Може да забави прогресията на деменцията

 фреш от цвекло

Смята се, че нитратите могат да спомогнат за увеличение на притока на кръв към мозъка при възрастните хора и да подкрепят забавянето на когнитивния спад.

5. Помага да поддържате здравословно тегло

Пресният сок от алено цвекло е с ниско наличие на калории и съвсем няма мазнини. Това е страхотна опция за хранителен и енергиен подтик като начало на деня.

6. Може да предотврати рака

Цвеклото получава богатия си цвят от бетаалини. Бетаалините са водоразтворими антиоксиданти. Според изследване от 2014 година бетаалините имат химио-превантивни качества против някои ракови клетъчни линии. Смята се, че бетаалините могат да открият и унищожат нестабилните кафези в тялото.

7. Добър източник на калий

Калият е минерал електролит, който оказва помощ на нервите и мускулите да действат вярно. Ако равнищата на калий станат прекомерно ниски, може да настъпи отмалялост, уязвимост и мускулни крампи. Много ниските равнища на калий може да доведат до животозастрашаващи сърдечни ритми.

8. Добър източник на други минерали

Вашето тяло не може да действа вярно без съществени минерали. Някои минерали покачват имунната ви система, до момента в който други поддържат здрави костите и зъбите. Освен калий, сокът от цвекло обезпечава: калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, натрий, цинк, мед, селен.

9. Осигурява прилични количества витамин С

Сокът от цвекло е добър източник на витамин С. Витамин С е антиоксидант, който оказва помощ за стимулирането на имунната система и защищава клетките от увреждане на свободните радикали. Той също по този начин подкрепя производството на колаген, заздравяването на рани и усвояването на желязото.

10. Поддържа вашия черен дроб

 свеж сок от цвекло

Ако черният дроб се претрупа, може да докара до положение, известно като неалкохолна мастна чернодробна болест. Ето и някои неща, които могат да претоварят вашият черен дроб:

- неприятна диета;

- излагане на токсични вещества;

- затънал метод на живот.

Цвеклото съдържа бетаин, вещество, което оказва помощ за попречване или понижаване на мастните депозити в черния дроб. Бетаин може също по този начин да ви помогне да предпазите черния дроб от отрови.

11. Добър източник на фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин от група В, който оказва помощ за попречване на недостатъци на невралната тръба, като спина бифида и аненцефалии. Тя може също по този начин да понижи риска от прибързано раждане. Сокът от цвекло е добър източник на фолиева киселина. Ако сте в детеродна възраст, прибавянето на фолиева киселина към вашата диета може да ви помогне да си набавяте целесъобразната доза от 600 мкг на ден.

12. Може да понижи холестерола

Ако имате висок холестерол, помислете за прибавяне на сок от цвекло към вашата диета. Изследване през 2011 година върху плъхове открива, че екстрактът от цвекло понижава общия холестерол и триглицеридите и покачва HDL (добрия) холестерол. Той също по този начин понижава оксидативния стрес върху черния дроб.

Цвеклото е здравословно, без значение от метода, по който го приготвяте. Но сокът от цвекло е по-добър метод да му се насладите, тъй като готвенето понижава неговия хранителен профил. Ако не ви харесва в чист тип, пробвайте да добавите няколко ябълкови резенчета, мента, цитрусови плодове или морков, с цел да неутрализирате земния му усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР