Цикълът на покачване на лихвите по ипотечните кредити в Европа

...
Цикълът на покачване на лихвите по ипотечните кредити в Европа
Коментари Харесай

Ипотеките у нас са с едни от най-ниските лихви в Европа

Цикълът на повишаване на лихвите по ипотечните заеми в Европа продължава: през март 2023 година Украйна обичайно е измежду водачите по мярка на лихвите, следвана от Молдова, Унгария, Полша, Румъния и Русия; все пак някои от водачите в тази ранглиста са съумели да понижат лихвите по жилищните заеми от началото на годината, излиза наяве от разбор на данни на централните банки от района, представен от БГНЕС.

Едни от най-ниските лихвени проценти по жилищни заеми през март са в Швейцария, Хърватия, България и Франция - в диапазона 2,4-2,9%. А най-евтиният ипотечен заем в Европа можеше да се вземе в Малта - 2,4%. В края на предишното лято обаче най-евтините жилищни заеми костваха 1,36% (в Люксембург), през декември - 2,1% (във Франция), а през март 2023 година - 2,3% (също във Франция).

Средният лихвен % по ипотечните заеми в Украйна доближи 13,4% през март, което е най-високата стойност от 2019 година насам. На второ място се подрежда Молдова, където цената на ипотечния заем е 12,03%. Следват Унгария със ставка от 10,52% и Полша с 8,9%. Последните три страни, въпреки да остават измежду водачите по цена на ипотечните заеми, междинната рента в тях е намаляла за 1-2 месеца.

Челната шестица на „ най-скъпите “ страни се добавя от Румъния и Русия. В тези страни лихвените проценти са надлежно 8,4% и 8,18% на годишна база. Лихви по ипотечните заеми в диапазона 6-8% през март се предлагаха в Северна Македония, Черна гора, Румъния, Чехия и Сърбия. Ипотечни лихви от 4,5-5,9% бяха открити в Литва, Дания, Латвия, Естония, Англия, Словения, Кипър и Албания.

 istock istock
В преобладаващата част от страните в района междинните лихвени проценти към момента са на многогодишни, а от време на време и на исторически върхове. Така да вземем за пример Германия, Швеция, Ирландия, Люксембург, Финландия, Словения, Нидерландия и Австрия са достигнали стойностите си от 2008-2009 година Лихвите по жилищните заеми в Литва, Латвия, Естония, Швейцария и Румъния са достигнали стойностите си от 2010-2011г.

Лихвените проценти се върнаха на равнищата от 2012-2014 година в Сърбия, Обединеното кралство, Белгия, Португалия, Италия, Испания, Чешката република, Дания, Норвегия, Кипър и Франция. Лихвите по ипотечните заеми се покачиха до равнищата от 2015 година в Северна Македония, Словакия, Черна гора и Ирландия.

Най-много от началото на годината лихвените проценти са се повишили в Украйна, Русия и Кипър - надлежно с 3,9, 1,53 и 1,4 процентни пункта. Обратно, процентите в България, Малта, Полша и Молдова понижиха с 0,02-0,7 процентни пункта.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР