Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите

...
Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите
Коментари Харесай

Проф. Борис Китанов – ботаникът пътешественик

Цикълът „ Българските ботаници “ споделя за петима български учени, основали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен на българските растения и учените, които разказват тяхното разнообразие, цикълът се стопира и на любопитни обстоятелства от света на самата просвета – по какъв начин се кръщават растения, какви открития тласкат напред другите дялове на ботаническото познание, по какъв начин се откриват ботанически градини и по какъв начин се написа азбучник към растителния свят на една страна.

 Епизод 5 е отдаден на проф. Борис Китанов, последният от учените от класическия интервал на българската ботаника. Борис Китанов може би най-точно дава отговор на облика на ботаника-пътешественик, какъвто би бил в някой разказ. Изследванията му и научната и преподавателската му работа се простират надалеч оттатък рамките на България. Основател на Катедрата по ботаника в Скопския университет през 40-те години на XX век, учител по ботаника в университета в Хавана през 70-те години. 

С писания в доста области на ботаниката, в това число културните растения и лечебните растения. Още в студентските си години Борис Китанов демонстрира мощен интерес към палеоботаниката и дипломната му работа е отдадена точно на този клон от науката.

 Последното издание от „ Флора на България “ на Николай Стоянов и Борис Стефанов от 1966 година е модифицирано и допълнено в съавторство с Борис Китанов.

За Борис Китанов споделя проф. Стефан Станев, историограф на българската ботаника.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – Българска академия на науките, Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР