Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите

...
Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите
Коментари Харесай

Акад. Борис Стефанов – основоположник на българската дендрология

Цикълът „ Българските ботаници “ споделя за петима български учени, основали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен на българските растения и учените, които разказват тяхното разнообразие, цикълът се стопира и на любопитни обстоятелства от света на самата просвета – по какъв начин се кръщават растения, какви открития тласкат напред другите дялове на ботаническото познание, по какъв начин се откриват ботанически градини и по какъв начин се написа азбучник към растителния свят на една страна.

 Епизод 3 е отдаден на акад. Борис Стефанов – който дружно с Николай Стоянов написа единствено за две години монументалната първа „ Българска флора “ (1924-1925). Борис Стефанов е учредител на българската дендрология. Роден в София през 1894 година и още с раждането си претърпява първата си загуба – майка му умира.

 Учен с извънредно необятен взор и огромна осведоменост – освен във връзка с растителния свят на България, само че и към другите, последователно обособяващи се клонове на ботаническата просвета. Автор на теоретични и научнопопуляризаторски текстове и книги, като излязлата в края на 60-те „ Чудновати форми при растенията “. От есента на 1921 година е помощник по земеделска ботаника в новия Агрономически факултет в СУ, от 1926 година е частен, а от 1928 година – постоянен доцент по дендрология в основания Лесовъден отдел към Агрономическия факултет. Оглавява новосъздадената катедра „ Дендрология с анатомия на дървото “ през 1949 година Създател на арборетума към Института за гората.

 За акад. Борис Стефанов описват проф. Стефан Станев и проф. Петър Желев, началник на Катедра „ Дендрология “ в Лесотехническия университет. 

Странджа е едно от местата, които Борис Стефанов посещава за проучванията си, в това число на горската растителност. Инж. Румяна Цвяткова, ръководителка на Природен парк „ Странджа “, споделя за благосъстоянието му.

Снимки – Българска академия на науките, Уикипедия, Природен парк „ Странджа “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР