ЦИК като правоприлагащ орган ще изпълни закона такъв, какъвто е

...
ЦИК като правоприлагащ орган ще изпълни закона такъв, какъвто е
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Изборите са държавна политика, чакаме ясна правна рамка


ЦИК като правоприлагащ орган ще извърши закона подобен, какъвто е все още на насрочване на изборите. И все още комисията работи по организацията и подготовката на изборите през 2021 година - за народни представители и президент. Наред с всички настоящи въпроси, обсъждаме и машинното гласоподаване, с цел да осигурим обикновено протичане на вота. Това съобщи пред Българска национална телевизия представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев.

Той напомни, че на евроизборите през 2019 години е имало машинен избор в 3 000 секции с машините, взети чартърен.

" ЦИК приготвя техническото задание, с цел да се приготви поръчка. Това е обвързвано с процеса, разгласен преди март месец, за промени в изборното законодателство. Беше основана работна група, която трябваше да внесе промени. Независимо от това, ние имаме подготвеност сега, в който има ясна правна рамка, която да ни разреши да стартираме ефикасна подготовка на изборите, да го създадем. Дали ще бъдат купени или наети машините е въпрос, който ще бъде преценен с оглед законодателната рамка към съответния миг ", изясни Андреев.

По думите му все още няма обезпечено финансиране за закупуване на нужната техника, само че добави, че " постоянно е имало уверението от страната на страната, че ще бъде обезпечено финансирането тогава, когато е належащо ".

" Изборите са държавна политика и от тук нататък страната би трябвало да реши дали ще бъде въведено трайно машинното гласоподаване във всички секции, по този начин както е написано все още, или това изменение на законодателството сега се приготвя или внася ще докара до друга система на гласоподаване, която може да бъде смесена - хартия и машини, или машинно и електронно. Тоест, имаме разнообразни благоприятни условия и те би трябвало да бъдат преценени предвид на задачите ", добави представителят на ЦИК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР