ЦИК днес не работи ефективно. В редица важни решения се

...
ЦИК днес не работи ефективно. В редица важни решения се
Коментари Харесай

Стефан Манов: Няма мнозинство за радикални промени в Изборния кодекс



„ ЦИК през днешния ден не работи дейно. В редица значими решения се получава блокиране на партиен принцип. Партийните квоти гласоподават монолитно. /…/ От години тази ЦИК зад формалния заслон на професионална институция с мандат от 5 години, тя се образува от партиите в Народното събрание. ЦИК или не би трябвало да бъде на партиен принцип, или, в случай че е на партиен принцип, тя не би трябвало да бъде непрекъсната . “ Това мнение изрази в изявление за БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет на Централната изборна комисия. Според него ЦИК в настоящия й състав би трябвало да бъде разпусната.
„ Общественият съвет е там, с цел да бъде камъчето в обувката на ЦИК, а не да ръкопляска на ЦИК “, разяснява Манов в предаването „ Преди всички “.

Има Такъв Народ предлага целият състав на ЦИК да се назначава от президента, само че отново по предложение на парламентарно показаните политически сили. Нещата са идентични, само че консултациите се изнасят в друга постройка , съобщи той.

Позициите на старите партии ще сложат лека спирачка върху дълготрайните промени в Изборния кодекс , счита Стефан Манов.

Не чакам в зала да бъдат подкрепени радикални промени – няма да има болшинство “, предвижда той на първите текстове, касаещи промени в изборните правила. 

Не става дума за радикална смяна в изборната система , безапелационен е Манов в коментара си по предлаганите промени в ИК. Той разграничи измененията на техническо равнище като права на карантинираните и делене на протоколите от машинното и хартиеното гласоподаване от друга група оферти, касаещи по-дългосрочни и дълбочинни промени, да вземем за пример дейната регистрация и избор по пощата.

Когато се трансформират изборни правила за разширение на правата на гласоподавателите, а не стесняването им, те могат да бъдат правени и близо до изборите , счита Манов.

„ Не съм вдъхновен и доверчив – нищо чудно в пленарна зала този изборен регион „ Чужбина “ отново да не се случи “, означи Стефан Манов в разбора си на препоръчаните промени в изборните правила.

Днес гласоподавателите отвън страната нямат опция да гласоподават пълноценно. Нито има кандидатски листи, които се записват отвън страната, нито гласоподавателите могат да упражнят преференция, разясни Манов.

По думите му не става дума за основаване на привилегирована обстановка, а за равнене на техните права с тези на гласоподавателите в страната . Стефан Манов даде образец с мандатите, които се печелят с помощта на гласовете от чужбина, само че се разпределят в страната, като ги назова „ изкривявания на локално равнище, които хората не схващат и ги нервират “.

Вместо партиите да подават 31 листи в 31 РИК в страната, те ще подават 32-ра листа в ЦИК, добави той.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР