Цигуларката Йоанна Каменарска учи първо при проф. Йосиф Радионов в

...
Цигуларката Йоанна Каменарска учи първо при проф. Йосиф Радионов в
Коментари Харесай

Българските концертмайстори: Йоанна Каменарска от Хамбургския държавен филхармоничен оркестър

Цигуларката Йоанна Каменарска учи първо при проф. Йосиф Радионов в родния си град София, а от 1995 до 2004 година при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, като посещава и майсторски класове на други фамозни музиканти. Носителка е на трета премия на интернационалния конкурс " Моцарт " в Залцбург и първа премия на състезанието " Недялка Симеонова " в Хасково през 2002 година

Свири като солист с доста оркестри в Европа, Япония и Южна Америка, желан сътрудник е и за камерна музика. Концертира в дуо с пианистката Ирина Георгиева, с която има и публикуван компактдиск. Работи в партньорство и с Мойсес Фернандес Виа, Надежда Табакова-Димитрова и други

През сезона 2007/2008  Йоанна Каменарска работи като концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северогерманското радио (NDR) в Хамбург. В този интервал тя печели състезанието за втори концертмайстор на Хамбургската държавна филхармония и заема това място от 2008 година Канена е като гост-концертмайстор на оркестри като Симфоничен оркестър на Западногерманското радио - Кьолн, Щутгартски камерен оркестър, Камерата Залцбург, Държавен спектакъл Касел и Deutsche Oper Берлин. 

През сезон 2021/2022 е деен концертмайстор на Камерата Хамбург. На 25 март 2022 година Йоанна Каменарска ще изнесе концерт като солист на състава с произведения от Виоти и Брамс.

Чуйте в звуковия файл изявление с Йоанна Камеранска и забавни детайлности от биографията ѝ на концертмайстор, както и неин запис като солистка в Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР