Цифровият данък, който Европейският съюз планира да наложи на технологичните

...
Цифровият данък, който Европейският съюз планира да наложи на технологичните
Коментари Харесай

Данъкът върху Facebook, Amazon и Google може да компенсира Brexit

Цифровият налог, който Европейският съюз възнамерява да наложи на софтуерните колоси като Фейсбук, Amazon и Гугъл, може да компенсира до 50% от финансовата вноска на Англия в общия бюджет.

Това твърди френският президент Еманюел Макрон, съгласно който сходен налог би донесъл нови доходи за политики на Европейски Съюз, без да е нужно страните членки да усилят вноската си, съобщи AFP.

Новият налог, показан от еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси, визира компании с световни годишни доходи над 750 млн. евро и доходи в Европейски Съюз над 50 млн. евро.

Европейската комисия предлага за тях специфичен дигитален данък от 3%, който да заплащат в страната, където са приходите им. Очаква се той да носи 5 милиарда евро годишно.

Новите данъци са ориентирани към мултинационалните компании като Фейсбук и Гугъл, които трансферират приходите си из Европа, с цел да заплащат по-ниски налози.

Френско-холандски конфликт за еврозоната

В навечерието на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел Макрон мина през прилежаща Холандия, където се срещна с премиера Марк Рюте, който остава скептично надъхан към френските проекти за промяна в еврозоната.

След извършени " продължителни диалози " Рюте продължава да упорства, че страната му, която към този момент е измежду най-големите вносители в бюджета на блока, не би трябвало да заплаща повече.

По време на срещата в Брюксел Макрон ще призове европейските водачи да поддържат проекта му за промени в еврозоната, в това число основаването на спешен фонд за народи в неволя.

Париж се надява пътната карта да може да бъде направена на идната среща на високо ниво през юни, преди изборите за Европейски парламент следващата година.

Холандският министър председател поддържа тезата, че е работа на обособените страни да " слагат стопанските системи си в ред ", да управляват бюджетите си и да понижат дефицитите си.

" Всеки спомагателен принос би трябвало да се заобикаля ", твърди Рюте, настоявайки, че предпочитани би трябвало да бъдат нововъведенията, наблюдението на външните граници на Европейски Съюз и въпроса за мигрантите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР