Централния регистър за особените залози (ЦРОЗ) преминава към Агенцията по

...
Централния регистър за особените залози (ЦРОЗ) преминава към Агенцията по
Коментари Харесай

Централният регистър за особените залози преминава към Агенцията по вписванията

Централния указател за особените залози (ЦРОЗ) минава към Агенцията по вписванията (АВ). Това реши Министерският съвет с Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за държавните такси, събирани от АВ.

Предвижда се Регистърът да бъде електронизиран и да бъде трансфорат в обществена база данни за вписаните условия по Закона за особените
залози, както и да бъде изменен характера на производството. Предстои въвеждането на електронни услуги по Закона за особените залози, както и даване на профилирани услуги за автоматизиран достъп до регистъра.

Промените целят размерът на таксите да бъде авансово определяем и предвидим, което би улеснило потребителите в изчислението. Същото по този начин таксите за осъществяване на информации и издаване на удостоверения отпадат поради публичността на Централния указател на особените
залози. По този метод се понижават административната и финансова тежест върху потребителите на ЦРОЗ.

Измененията плануват да се уеднакви методът при установяване на таксите по водените от Агенцията по вписванията други регистри с национално значение; да се дефинират такси за въведените нови електронни и други услуги; да се обезпечи опция за отдалечено подаване на заявление и осъществяване на информации и приемане на уверение онлайн.

Очаква се новата осведомителна система на особените
залози да бъде приключена до 1 април 2023 година, когато измененията ще влязат в действие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР