Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа искането на “Демократична България за

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа искането на “Демократична България за
Коментари Харесай

„Демократична България“: ЦИК отказа независим одит на машините за гласуване


Централната изборна комисия ( ЦИК ) отвод а настояването на “ Демократична България ” за самостоятелен одит на машините за гласоподаване с претекста, че държавните институции, които ще правят инспекцията, са самостоятелни.

В началото на януари “ Демократична България ” документално настоя за самостоятелния одит, само че отговор от комисията не последва. Затова през февруари групировката даже предложи съответен ред за осъществяване на цялостната оценка на качеството и сигурността на машините,

в това число техния програмен продукт и хардуер, и инспекция за непредвидени проблеми. “Смятаме, че даването на подобен инструмент ще увеличи доверието в изборния развой ”, акцентират от обединяването.

Удостоверяването за сходството на машините с условията на Изборния кодекс и с техническата спецификация е предоставено на Държавната организация “Електронно ръководство ” (ДАЕУ) към Министерския съвет, на Българския институт по метрология (БИМ) и на Българския институт по стандартизация (БИС).

“Тите институции (ДАЕУ, БИМ и БИС) са органи, самостоятелни както от лицата, които дават обекта, чието сходство се преценя, по този начин и от потребителите, заинтригувани от този обект (политически партии, обединения, неправителствени организации с ползи в изборния развой и избиратели) ”, се споделя в този момент в отвод а на ЦИК да назначи самостоятелен одит.

“Целта на дейностите по оценяване на сходството са отбягване на спор на ползи и гарантиране на безпристрастността при оценяването на сходството. Искането на Обединение “ Демократична България ” работата на ДАЕУ, БИМ и БИС да бъде допълнена от представители на партиите и обединенията, участващи в изборите, ще наруши правилото на безпристрастност и ще сътвори спор на ползи при оценяването на сходството.

Поради изложените нагоре съображения не можем да удовлетворим Вашето искане за осъществяване на самостоятелен одит на машините ”, декларират от ЦИК.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР