Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в
Коментари Харесай

ЦИК отказа да регистрира партията на Божков за изборите

Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърли да записва за присъединяване в изборите партията на укриващия се в Дубай хазартен необут Васил Божков " Българско лято ".

Решението е било взето преди ден, а повода за него е, че групировката не е показала наложителното уверение за настояща банкова сметка. Вероятно казусът със сметката се корени в това, че партията е в черния лист на Съединени американски щати по глобите по силата на световния закон " Магнитски ".

Още преди месец Божков призна, че има спънка пред явяването на партията на изборите и повода за това е точно банковата сметка.

" Въпреки, че партия " ГП Българско лято " е записана като политически индивид, според настоящото в Република България законодателство и в сходство с европейското законодателство, не ни се позволява да открием и разполагаме със лична банкова сметка в Република България, посредством която да организираме обикновено и законно нашата политическа активност, както и да набираме позволени от закона финансови средства и правим разплащания ", написа тогава той и добави, че все пак партията ще взе участие във вота, само че не посочи по какъв начин тъкмо ще стане.

Сега хазартният необут разгласи, че законовото условие за банкова сметка било единствено мотив за отказаната регистрация.

" Причините са други. Още на първите постоянни избори за годината - прокуратурата се опита да спре Българско лято от присъединяване. Не съумяха. На вторите пристигна включването на партията в " Магнитски ". Груба външна интервенция в изборния развой на България и угодническо държание от служебното държавно управление ", написа Божков.

Той добави, че политическият съвет " Българско лято " ще реши дали и по какъв начин ще взе участие на идните избори. Решението на ЦИК предстои на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен период от оповестяването му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР