Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си за

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си за
Коментари Харесай

ЦИК няма да преразгледа решението си за гласуване само с хартиени бюлетини

Централната изборна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си за гласоподаване на локалния избор на 29 октомври единствено с хартиени бюлетини. Това стана известно на съвещание на комисията през днешния ден, 28 октомври.

В началото на съвещанието Любомир Георгиев предложи приемането на нова точка в дневния ред по отношение на преразглеждането нарешението на ЦИК от през вчерашния ден, в което се показва, че във всички секции в страната ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Предложението му не беше признато от членовете на ЦИК.

По време на съвещанието беше посочено, че нощес, след съвещанието на ЦИК, е получено решение от МЕУ, с което се удостоверяват машините.

По-рано през днешния ден министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет съобщи, че ЦИК има всички главния да преразгледа вчерашното си решение и да възвърне машинното гласоподаване.

" ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед ", съобщи министър председателят Денков. " Всеки може да види известието на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, качено през днешния ден, в което е обяснено, че на 26 октомври 2023 година ЦИК изпраща две писма - до министъра на вътрешните работи и до шефа на Главна дирекция „ Жандармерия “, с които позволява разпределението на машините по рампите за товарене и експедиране ", сподели Денков.

" ЦИК заблудиха обществото и че решението за засвидетелствуване на сходството на машините с изборния кодекс е подписано единствено от виновния министър на електронното ръководство. Това решение е подписано също и от изпълняващия длъжността ръководител на Института по метрология и от ръководителя на УС на Българския институт по стандартизация ", съобщи министър-председателят.Това, сподели той, е решение, издадено въз основа на отчет, който е подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на сходството на машините.

На въпрос няма ли да показа отчета на ДАНС, министър председателят сподели, че не вижда никаква причина да показва отчет, който съставлява една операция. Това значи да популяризирам операция, уточни той. Да разпространяваш операция на уеб страницата на Министерски съвет значи да легитимираш една неистина, зави министър председателят Денков.
Позицията на ЦИК
Информацията от отчета на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване, казапредседателят на ЦИК Камелия Нейковапо-рано през днешния ден в изявление за Българска национална телевизия. Тя означи още, че в преписката на ДАНС се съдържа повече информация, освен че е сниман хеш кодът.

Това е общественият код, който се дава на всички комисии, не приказваме за тези дейности и този код, а за дейности, осъществени на 25 октомври, отвън всевъзможни процедури и правила, съобщи иРосица Матева – представител на ЦИК.Според нея в отчета на ДАНС има задоволително информация, която е много смущаваща.

" Ние сме разискали всички обстоятелства и условия задълбочено и стигнахме до извода, че единственото вярно решение сега е това. Моля и всички медии, дано осигурим успокоение в предизборния ден. Нека протече изборният ден умерено - по този начин, както би трябвало да бъде проведен ", прикани тя пред Дарик радио.
Решение на ОИК - Столична община
Общинската изборна комисия(ОИК) – Столична община уточни в свое решение, че решението на ЦИК от през вчерашния ден не поражда обвързващо деяние.

Юристите в столичната комисия оспориха законовото съображение на ЦИК да анулира машинното гласоподаване, тъй като не е получено уведомително писмо, че машините са сертифицирани. Министерството на електронното ръководство изпрати писмото нощес след 21 ч., като изясни, че крайният период е през днешния ден, 28 октомври.

" Машините са годни за гласоподаване ". Това съобщи зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов. По думите му издадено е решение за засвидетелствуване на машините за гласоподаване, което е изпратено на ЦИК. Направени са всички вероятни проби на устройствата, уточни още той.

" Нито аз, нито специалистите сме намерили аргументи, заради които да не удостоверим машините за електронното гласоподаване ", добави той.
Позицията на Министерство на вътрешните работи
Ангажиментът при превозването на изборните материали, в това число и машини за гласоподаване, е обвързван единствено със съпровождането им, оповестиха по-късно от Министерство на вътрешните работи в своя позиция.

„ Министерство на вътрешните работи ще извърши закона. В днешния ден ще поемем под защита всички изборни секции “, съобщи основният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно изявление.
Жалба до Върховен административен съд
Внесена е тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Това заяви Никола Минчев. Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед значимостта на случая оптимално скорошното изговаряне е в публичен интерес, счита Минчев.

Върховен административен съд ще се произнесепо тъжба против решение на ЦИК най-рано в понеделник, оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.
Политическите сили желаеха отчетът на ДАНС да бъде оповестен
Политически сили поискахадокладът на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване да бъде оповестен. Те приканиха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков да разгласяват отчета, тъй като съгласно тях няма гриф за сигурност.Смятат, че по този начин ще бъдат избегнати всевъзможни опити за политически спекулации.
Граждани се събраха в поддръжка на машинното гласоподаване
Пред ЦИК, която се намира в Народното събрание (бившият Партиен дом), малко след 12:00 ч. се събрахаграждани, които се оповестиха в поддръжка на машинното гласоподаване.Акцията е под надпис " Не на хартиената бюлетина. За машинно гласоподаване ". Протестът беше проведен в обществените мрежи по името " ДАНСwithme23 ".

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев прикани всички мъже да пристъпят напред, с цел да разбият кордона. Стигна се до физически конфликти с органите на реда.

Протестиращите считат, че съгласно изборния кодекс ЦИК няма съображение да стопира машинното гласоподаване. Споряд тях машините са най-сигурнияначин да се регистрира вярно гласуването.Така гласоподавателите ще имат опция да гласоподават единствено с хартиена бюлетина. Протестиращите скандираха “мафия ” и “върнете машинното гласоподаване ”. Носихаплакати като “Аз не съм заЦИКлил ” и “В естествения свят хората ги е боязън, че ChatGPT ще им вземе хляба, ние още не можем да се доверим нс принтера ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР