Централната избирателна комисия - ЦИК излезе с анализ на проведените

...
Централната избирателна комисия - ЦИК излезе с анализ на проведените
Коментари Харесай

Отлагат е-гласуването от страх, недоволстват от Да, Бълагрия“

Централната изборна комисия - ЦИК излезе с разбор на извършените симулации на електронно отдалечено гласоподаване , в който предлага на Народното събрание да отсрочи отдалеченото електронно гласоподаване, планувано в изборния кодекс за европейските избори 2019 година

Това наподобява е формалният механизъм, който ЦИК избира, за да се опълчи на електронното гласоподаване и което прозира от разбора е боязън, неверни допускания и най-вероятно - политически напън , разясняват от " Да, България ".

Партията е твърдо за провеждането на отдалечено електронно гласоподаване , като нужна мярка за интензивно замесване на по-младите генерации и българската диаспора в демократичния ни развой.

От " Да, България! " упорстват да бъде предоставена опция за отдалечено електронно гласоподаване на евроизборите 2019-та , като се допусне идентификация с КЕП, а сега, в който е подготвена националната скица за електронна идентификация, системата за отдалечено електронно гласоподаване да бъде надградена в сходство.

Забавянията, неналичието на бюджет и на експертно звено към ЦИК за 2018-та, демонстрира и неналичието на предпочитание и подготвеност от страна на органа, надлежно от страна на издигналите го политически партии, за действително въвеждане на отдалечено електронно гласоподаване. Налице е очевиден опит да се спре даже инерцията, достигната след референдума за отдалечено електронно гласоподаване и признатия по-късно Изборен кодекс, считат от " Да, България ".

Партията смята, че е неприемливо да оставяме страховете на политическата класа да дефинират бъдещето на демократичния ни развой.

 Отлагат електронното гласоподаване - било комплицирано за гласоподавателя и по-лесно за измами
Отлагат електронното гласоподаване - било комплицирано за гласоподавателя и по-лесно за измами

Това установяваха от ЦИК

" Да, България " дават и мнение на ЦИК , което в резултат от извършените симулации е показано на вниманието на Народното събрание. Част от изводите в мнението на ЦИК са следните:

Шестте симулации бяха извършени както с цел да бъдат изпълнени условията на закона, по този начин и с цел да се събере задоволително информация за отдалеченото електронно гласоподаване, която да бъде оценена с оглед реализирането на българската система за отдалеченото електронно гласоподаване.
Дистанционното електронно гласоподаване е бързо и комфортно за гласоподавателите. Минимизират се рисковете от: нищожност на гласа заради неверно отбелязване на гласа от избирателя; неточности при броенето и отчитането на резултатите от страна на секционната изборна комисия (което е допустимо при гласуването с хартиени бюлетини). Резултатите от отдалеченото електронно гласоподаване бързо се калкулират, само че изискват в допълнение време за отчитане и добавяне към обновената база данни по ИК.
В същото време отдалеченото електронно гласоподаване, въпреки и комфортно за потребителя (user friendly), изисква характерни компютърни умения. За разлика от останалите електронни услуги, при електронното гласоподаване има спомагателни стъпки, свързани с гарантиране на сигурността. Необходимо е това гласоподаване да бъде осъществено поетапно.
Контролираният избор - както по време на гласуването, по този начин и по време на възможна инспекция дали гласът е регистриран вярно - не може да бъде преодолян с отдалеченото електронно гласоподаване. Независимо от опцията да се гласоподава неведнъж отдалечено, рискът от следен избор при отдалеченото електронно гласоподаване е по-голям, в сравнение с да вземем за пример при гласуването с хартиени бюлетини. Докато в последния случай гласоподавателят въпреки всичко остава самичък в кабината за гласоподаване, то при отдалеченото електронно гласоподаване опцията да не бъде самичък или различен да гласоподава вместо него е доста по-висока. Въведените с ИК различни благоприятни условия за гласоподавателя да гласоподава с хартиени бюлетини, да гласоподава машинно и да гласоподава отдалечено, които съществуват редом, ще оскъпят организирането и произвеждането на избори, както и ще доведат до сензитивно закъснение на процесите по отчитане на резултатите.
Централната изборна комисия показва мнение за разискване от Народното събрание на Република България на опцията за отсрочване във времето въвеждането на отдалеченото електронно гласоподаване, съобразено с и след периодите, планувани в ЗИД на ЗЕИ (обн., Дъждовни води, бр. 97 от 2017 г.), имайки поради, че системите, които са причина за реализиране на отдалечено електронно гласоподаване следва да бъдат освен построени, само че и тяхното вярно деяние - тествано и потвърдено, и да обезпечи опция за поетапна реализация на системата за отдалечено електронно гласоподаване с повече пилотни планове досега, в който ще могат да бъдат основани задоволително гаранции за сигурност и непоклатимост на резултатите от този метод на гласоподаване.

 Още разисквания на отдалеченото гласоподаване желае Обществения съвет към ЦИК
Още разисквания на отдалеченото гласоподаване желае Обществения съвет към ЦИК

Електронното гласоподаване би трябвало да бъде употребявано на

Припомняме, август 2017 година омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до Централната изборна комисия , в което тя предизвестява, че остават по-малко от пет месеца, в които би трябвало да се проведат три симулации на отдалечено електронно гласоподаване

В края на предходната година, Манолова бе недоволна от симулацията на електронния избор. " Смятам, че с цел да не бъде симулацията единствено реплика, същата следва да се извърши в действителен избирателен регион и измежду действителни гласоподаватели, като включва всички детайли на изборния развой ", посочи тогава омбудсманът.

И президентът Румен Радев през септември 2017 година изрази позиция за въвеждане на отдалечено електронно гласоподаване, съгласно него, то ще даде опция на българските жители да вземат участие в изборния развой и ще сътвори явен правилник, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори.

 Румен Радев угрижен за почтено електронно гласоподаване
Румен Радев угрижен за почтено електронно гласоподаване

Още изследват международните практики за въвеждане на електронно гласоподаване

Припомняме, Изборният кодекс императивно планува при осъществяване на избори след 1 януари 2018 година, да се сътвори опция за пробно отдалечено гласоподаване до края на 2017 г . За задачата би трябвало да има три поредно извършени избора, в това число частични, при което се гласоподава за несъществуващи партии, обединения или претенденти. Съгласно наредбите на ИК, разноските по електронното отдалечено гласоподаване се обезпечават от държавния бюджет .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР