Централната избирателна комисия (ЦИК) да оповести максимално бързо на сайта

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) да оповести максимално бързо на сайта
Коментари Харесай

Демократична България: ЦИК бързо да публикува е-заявлението за гласуване вчужбина

Централната изборна комисия (ЦИК) да оповести оптимално бързо на уеб страницата си електронно за парламентарните избори на 11 юли, прикани в писмо до комисията. Обединението изиска това да стане дружно с приемането и публикуването на изборните бумаги.
С промените в Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно заседание, отпаднаха част от рестриктивните мерки за гласоподаване пред живеещите отвън страната българи. Улесни се процесът по откриването на секции в чужбина, като отпадна ограничаването от най-много 35 секции в страните отвън Европейски Съюз.
В Закона е очакван краен период за приемане на заявки – 15 юни, само че не е посочена начална дата. Все още не е оповестена такава дата и от ЦИК, което затруднява започването на процеса зад граница. Упражняването на правото на глас на българските жители в чужбина е затруднено, както заради огромните географски дистанции, по този начин и заради пандемията от COVID-19.
 Близо 50 000 българи в чужбина са декларирали предпочитание да гласоподават Близо 50 000 българи в чужбина са декларирали предпочитание да гласоподават
Над 48,5 хиляди сънародници в чужбина са подали заявки с искане за откриване на секция за гласоподаване, регистрираха от Централната избира...
„ Ето за какво всяка опция, която улеснява и предизвиква гласуването на българските жители отвън страната би трябвало да бъде употребена и прилагана оптимално бързо и оптимално рано “, се споделя в писмо на съпредседателя на „ Демократична България “ до ЦИК.
За образуването на изборни секции в чужбина отвън дипломатическо или консулско посланичество са нужни минимум 40 заявки за гласоподаване в съответното място. Секции ще се откриват автоматизирано тук-там, където в последните 5 години е имало най-малко една секция със 100 гласоподаватели. Заявленията може да се подават по пощата посредством писмо до съответното задгранично посланичество или посредством електронно заявление през уеб страницата на ЦИК. Самите формуляри все още не са оповестени на интернет страницата на комисията.
„ Демократична България “ упорства да се обезпечи оптимално дълъг интервал, през който българските жители отвън страната да могат да могат да заявят желанието си да гласоподават и да се даде опция за образуване на оптимален брой секции. В писмото се акцентира, че бързото започване на процеса ще даде опция и за задоволително продължителна дейна осведомителна акция, с цел да бъдат подкрепени българите при практикуване на правото им за гласоподаване в чужбина.
Пълния текст на писмото вижте тук:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР