При качественото проследяване на една бременност има задължителни прегледи и

...
При качественото проследяване на една бременност има задължителни прегледи и
Коментари Харесай

Kакво се случва с жената през бременността

При качественото следене на една бременност има наложителни прегледи и проучвания, които подсигуряват сполучливото ѝ протичане и сполучливия ѝ трогателен край – раждането онлайн и крепко дете.

По тази тематика ни приказва доктор Мажена Панова по време на първото целодневно гратис Събитие на " Ох, на мама! " за бременни и родители, което се организира в Event Space 2020 през м. май.

Д-р Мажена Панова е експерт акушер-гинеколог в София с над 30 години опит. Извършва всички нужни проучвания в региона на женското здраве, ултразвукова диагностика (ехография), цитонамазка, микробиология, колпоскопия, следене на бременност, биохимичен скрининг, фетална морфология, доплерово проучване. Член на Български лекарски съюз, с присъединяване в многочислени национални конгреси и семинари по специалността.

Ето и 3 любопитни обстоятелството за бременността в цифри:

- Бременността продължава 280 дни

- 40 седмици

- 9 календарни месеца (или 10 лунарни)

A какво се случва през първи триместър от бременността, разберете с нас:

Първата крачка от следенето на една бременност стартира с нейното определяне. В домашни условия това става посредством уринарен тест за бременност, който може да бъде закупен от всяка аптека. За да даде съответни резултати, уринарният тест би трябвало да се направи към 14 дни след хипотетичната дата на забременяване. 

. Ох на мама

Следващата стъпка е записването на обзор при експерт за дефинитивно определяне на бременността - най-малко една седмица след закъснението на месечния цикъл.

Втори обзор при проследяващия акушер-гинеколог

Втората женска консултация с ултразвуков обзор, с който стартира и същинското следене на протичащата бременност, нормално се назначава две седмици след първото посещаване. Тази аудиенция е по-продължителна. При нея се снема анамнеза на бременната жена за минали и сегашни болести, за наследствени болести. Изчислява се срокът на бременността и евентуалният термин на раждане, по отношение на датата на последната постоянна менструация. Измерват се растеж, тегло, артериално налягане. УЗД по време на този обзор се прави трансвагинално (през влагалището). Неговата цел е да откри съществуването на сърдечна активност на плода и да локализира ембриона – по този метод се потвърждава естественото насърчаване на бременността в матката. При този и всеки следващ месечен обзор по преценка на проследяващия доктор могат да се назначават рутинни лабораторни проучвания за Пълна кръвна картина (ПКК), урина и скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и/или други

Първи обзор при експерт по фетална медицина – първи триместър скрининг тест (11-13-та гестационна седмица)

Чрез първи триместър скрининг теста се дефинира риска на плода за тризомия 21 (Даун синдром ), тризомия 18 (Едуардс синдром ), тризомия 13 (Патау синдром). Самият обзор включва ултразвуково проучване на плода за премерване на „ течността зад вратлето на бебето ” (нухална транслуценция), назалната кост, проучване на дясната сърдечна клапа и дребен съд в черния дроб (дуктус венозус) дружно със взимане на кръвно проучване на бременната за премерване на две вещества, артикули на плацентата.

Параметрите от ултразвуковата диагностика и резултатите от проучването на майчината кръв се комбинират в профилирана софтуерна стратегия и се пресмята рискът за тризомии 21, 18, 13. Изследването открива отклоняване при 90-95% от плодовете с посочените аномалии. Препоръчва се при всички бременни в посочения интервал, както при едноплодна, по този начин и при двуплодна бременност, тъй като с изключение на, че дава информация за риска, пробата спомага за откриването огромни анатомични недостатъци при плода. При високо-рискови пациентки за раждане на дете с аномалии може да се пристъпи както към инвазивни проучвания като хорионбиопсия и амниоцентеза, по този начин и към модерните неинвазивни проби за проучване на фетална ДНК без никакъв риск за загуба на бременността.

Счита се, че първи триместър продължава до края на 13 г.с. А какво се случва по-късно? Вижте във видеото

Събитието на „ Ох, на мама! “ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ " Селена "  , ТБ " Селена целс "  и верига хипермаркети Kaufland , както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, ръководещото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy “.
По тематаЖените желаят да забременяват във все по-късна възраст семейство родители бременност .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меВход Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР