Централната избирателна комисия ще санкционира БНТ, bTV, Nova за това,

...
Централната избирателна комисия ще санкционира БНТ, bTV, Nova за това,
Коментари Харесай

ЦИК глобява трите национални телевизии заради екзитполове преди края на вота

Централната изборна комисия ще глоби Българска национална телевизия, bTV, Nova за това, че са обявили данни от екзитполовете преди оповестяване на края на изборния ден. За нарушаванията на медиите ще им бъде формиран акт. Това оказва се от решения, оповестени на уеб страницата на ЦИК.

Според Изборния кодекс глобите, които се плануват за оповестяване на резултати от социологически изследвания и допитвания преди оповестяването на края на изборния ден, са санкция или имуществена глоба в размер от 2000 до 5000 лева

В решението на ЦИК се показва, че Българска национална телевизия е излъчила резултатите в 19:00 ч. в изборния ден в рубриката „ НА ЖИВО резултати от изборите “, предоставени от социологическата организация „ Алфа Рисърч “ ООД. Освен това в 19:10 ч. е излъчила в същата графа резултатите от изследването на изхода и от организация „ Галъп Интернешънъл Болкан “ АД, показва Българска телеграфна агенция.

В друго решение на ЦИК се показва, че в рубриката „ Новините на Нова “ е видно, че към 19:45 ч. в изборния ден са оповестени данни от екзитполовете, предоставени от „ Изследователски център Тренд “ ООД. Освен това са били излъчени и данни от „ Галъп Интернешънъл Болкан “ АД.

В трето решение на ЦИК се показва, че към 19:45 ч. bTV e обявила в рубриката bTV Новините данни за екзитполовете от организациите „ Алфа Рисърч “ ООД и „ Маркет ЛИНКС “ ООД преди оповестяването на завършек на изборния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР