Централната избирателна комисия представи бюлетината, с която ще се гласува

...
Централната избирателна комисия представи бюлетината, с която ще се гласува
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетините и машините за гласуване

Централната изборна комисия показа бюлетината, с която ще се гласоподава на идните парламентарни избори на 4 април. По-дълга ще е единствено в Благоевград, където има един самостоятелен претендент.Представители на комисията демонстрираха и по какъв начин ще се гласоподава машинно.

Бюлетината е дълга към 60 см. На гърба ѝ има черна линия и наложителните две места за печата. Броят на кръгчетата зависи от броя на претендентите, което зависи от размера на многомандатния изборен регион. Те могат да бъдат оптимално 36.

" В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласоподаване по преференции. Това е по този начин, тъй като там се дава избор единствено за партии, обединения и предприемчив комитет ", съобщи представителят на ЦИК Таня Цанева.

ЦИК приготвя особено решение, с което да дефинира метода за прегъване на бюлетината. По всяка възможност, откакто тя се откъсне от кочана, горният перфориран откъслек ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне по този начин, че да може да се сравнят двата номера на нея. След това евентуално ще има и второ прегъване, с цел да се подсигурява анонимността на вота.

От ЦИК показаха и машините за гласоподаване, които в деня преди вота ще бъдат ситуирани в 9390 секциите с над 299 гласоподаватели.

 Снимка: Булфото

Представител на " Сиела Норма ", компанията, която обезпечава машините за вота, изясни по какъв начин се гласоподава с тях.

В деня преди изборите машините ще бъдат ситуирани в секциите и ще бъде осъществено образование на членовете на секционните изборни комисии. Когато член на СИК задейства машината тя ще отпечатва нулев протокол за разкриване на изборния ден. Той съставлява лист с всички претенденти и преференции. Преди гласуването на гласоподавателя се дава една от трите специфични карти, която се слага в машината, с цел да се появи електронната бюлетина на екрана.

 Снимка: Булфото

 Снимка: Булфото

Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден, тъй като има отбрана против злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите.

" Няма човешка интервенция в броенето ", безапелационни са от ЦИК. Техническо е решението за това коя партия на коя страница в електронната бюлетина ще се появява. Максималният брой имена на партии и обединения на една страница е 12.

ЦИК приготвя особено решение, с което да дефинира метода за прегъване на бюлетината . Това би трябвало да стане по този начин, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това евентуално ще има и второ прегъване, с цел да се подсигурява анонимността на вота.

 Снимка: Булфото

" Вероятно той ще бъде както нормално. След като се откъсне от кочана, горният откъслек е перфориран, остава на кочана и би трябвало да се сгъне по този начин, че да може да се запазят двата номера на бюлетината и отрязъка, който виждате, който е перфориран да се откъсне и се слага в кутия. Вероятно ще бъдат напътствията за второ прегъване, само че както и да бъде сгъването би трябвало да бъде по този начин, че да могат двата печата да се виждат и да има сложени два печата другояче бюлетината ще бъде невалидна за жалост ", сподели Таня Цанева.

ЦИК е приела спомагателни условия за реда за формиране на изборни секции в лечебни заведения .

" Това е допълнение към нашето решение, защото имахме доста запитвания от по-големи лечебни заведения, в които има повече жители с Коронавирус ", разясни Таня Цанева. Така в по-големите лечебни заведения ще може да се основава секции, които ще обслужват гласоподаватели, заболели от коронавирус, на разнообразни етажи.

Ако гласоподавател желае да гласоподава по сегашен адрес, до 20 март може да подаде заявление по пример. До 20 март се подават и заявки за гласоподаване на друго място. На 22 март кметът на общината прави предложение за сформиране на преносими изборни секции за гласоподаватели с трайни увреждания.

" Хората, които имат усложнения за достъп до изборни секции, до 20 март би трябвало да заявят присъединяване в преносима секция ", напомни представителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявки се образува секция с преносима изборна кутия, друга от Коронавирус секцията.

Вече са избрани страните и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 страни. Броят на секциите ще е сред 460 и 470, само че точният им брой ще бъде явен на следващия ден, когато изтича срокът за определянето им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР