Централната избирателна комисия отказа да преосмисли решението си за отмяна

...
Централната избирателна комисия отказа да преосмисли решението си за отмяна
Коментари Харесай

ЦИК няма да промени решението си за отмяна на машинното гласуване

Централната изборна комисия отхвърли да премисли решението си за анулация на машинния избор.

За днешното съвещание на комисията бе очакван дневен ред от 3 точки - отчети по административни преписки, отчети по каузи, тъжби и сигнали и разяснителна акция.

Любомир Георгиев, член на комисията, предложи да се включи първа точка анулация на решението от нощес, с което бе анулирано гласуването с машини на локалните избори.

Според него на интернет страницата на Министерството на електронното ръководство е оповестено решение, с което е удостоверено сходството на машините с условията на Изборния кодекс.

Подкрепиха го обаче единствено още двама от общо 15 членове на комисията - Цветозар Томов и Елка Стоянова. Всички останали гласоподаваха " срещу ".

Йорданка Ганчева, член на ЦИК, разяснява, че " би трябвало да се внесе успокоение на гласоподавателите, с цел да се проведат почтени и транспарантни избори. "

„ По мое мнение не е налице смяна на решението на ЦИК, това ще внесе и безпорядък “, разяснява Ганчева.

„ Резултатите от тези избори подлежат на оборване, само че не считам, че това ще бъде причина за оборване поради претекстовете, които има. ЦИК отхвърли да преразгледа решението си за машинния избор, гласуваме единствено с хартиени бюлетини ”, съобщи Росица Матева, зам.-председател и представител на Централната изборна комисия.

" Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред Върховен административен съд. Няма да кажа другата догадка - тя се знае. Аз съм за непоклатимост на актовете на органите по ръководство на изборите и в тази връзка не мога да поддържа анулация на решение на ЦИК, признато по съответния законов ред ", изясни Севинч Солакова.

Ерхан Чаушев, различен член на ЦИК, съобщи, че " дейностите на зам.-министъра на електронното ръководство разсънват опасности по повод честността и доверието за гласоподаване с машина. "

Снощи комисията реши на идните избори да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, защото от Министерство на електронното ръководство не са изпратили уверение, че машините дават отговор на условията на Изборния кодекс.

От министерството обаче разясниха, че крайният период е през днешния ден в 17ч., а комисията е взела решението си авансово.

Това беше доказано и от ПП-ДБ на ексклузивен брифинг, както и министър председателят.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР