Централната избирателна комисия обяви тази вечер окончателните резултати и мандатите

...
Централната избирателна комисия обяви тази вечер окончателните резултати и мандатите
Коментари Харесай

ЦИК обяви окончателните резултати от вота и разпределението на мандатите

Централната изборна комисия разгласи довечера окончателните резултати и мандатите след изборите в неделя.

Броят на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, обединения и инициативни комитети, е 2 505 272.

Броят на действителните гласове с маркиран глас в квадратчето „ Не поддържам никого ”, е 87 635.

ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще имат 67 депутати.

За обединението са дали своят вот 634 627 души. Това прави 25.33% поддръжка.

“Продължаваме Промяната ” ще имат 53 народни представители. За партията са дали своят вот 506 099. Подкрепата в проценти е 20.20.

Движение за права и свободи ще имат 36 депутати. За придвижването са дали своят вот 344 512, поддръжката е 13.75%.

Партия “Възраждане ” ще разполагат с 27 места в Народното събрание. За нея са дали своят вот 254 952 или 10.18%.

Българска социалистическа партия за България вкарват 25 депутати, с помощта на 232 958 гласа или 9.30% поддръжка.

„ Демократична България ” ще заемат 20 депутатски банки. За обединяването са дали своят вот 186 528. Подкрепата е равна на 7.45%.

Формацията „ Български напредък ” ще има 12 народни представители. Гласовете за тях са 115 872 или 4.63%.

Няма определени самостоятелни претенденти.

Според разпределението по многомандатни изборни региони, ГЕРБ-СДС няма да вкарат народен представител от Кърджали. 5-ма ще са депутатите от Варна и по четирима от Благоевград, Бургас и от 23 и 25 МИР София.

„ Продължаваме промяната ” вкарват петима депутати от 23 МИР София и по четирима от другите два МИР-а на столицата. От Варна също ще имат четирима народни представители. И те няма да вкарат народен представител от Кърджали, както и от Разград и Търговище.

Движение за права и свободи нямат нито един мандат от Кюстендил, Перник, трите МИР-а на София и от Ямбол. Вкарват обаче четирима депутати от Кърджали.

„ Възраждане ” ще имат двама депутати от Варна и нито един от Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Видин, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен.

Левицата няма да има депутати от Видин, Кърджали Габрово, както и от Перник. Не вкарват никой от Разград, Силистра, Смолян и Търговище. Единствено по двама народни представители ще имат от Плевен и от Пловдив-област.

„ Демократична България ” ще имат трима народни представители от 23 МИР София. И по двама определени в другите два региона на столицата.

Дванадесетте избранници на „ Възход ” ще са от изборните региони Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, двата МИР на Пловдив, трети МИР на София, Стара Загора и Хасково. От всички региони те вкарват по един народен представител.

От тук нататък ЦИК би трябвало да разгласи имената на определените народни представители. Те ще имат опция да подадат заявките си, в случай че не желаят да влязат в бъдещия парламент. Тези, които са определени от два изборни региона, ще би трябвало да декларират желанието си.

След това президентът Румен Радев би трябвало да свика Народното събрание. Очаква се това да се случи в края на идната седмица. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР