Централната избирателна комисия не реализира една от компетенциите си, а

...
Централната избирателна комисия не реализира една от компетенциите си, а
Коментари Харесай

Георги Кардашев: Членовете на СИК не са обучени за машинен вот, не знаем и кога машините ще дойдат

Централната изборна комисия не осъществя една от компетенциите си, а точно образованието на секционните изборни комисии (СИК) във връзка с машинното гласоподаване.
Това съобщи в предаването заместник-председателят на партия МИР, Георги Кардашев. Той разяснява Изборния кодекс и идните парламентарни избори на 4 април.
" В момента членовете на секционните изборни комисии преди всичко са изправени пред риска, в случай че се разболеят, кой ще ги замести. На второ място - те не са осведомени с технологията на машинното гласоподаване. Това е по този начин, тъй като самата социална поръчка за машините беше доста забавена и въпреки все още да имаме определен реализатор, ние не сме наясно по кое време тези машини ще дойдат ", съобщи Кардашев.
По думите му методологията по въвеждането на машините изисква тяхната сертификация. " Всъщност ние ще получим едни несертифицирани машини, защото тази сертификация стартира още с образуването на процеса и технологията по основаването на машините. Няма сертифициращ орган, който сега да сертифицира тези машини ", безапелационен е Георги Кардашев. Той е уверен, че страната ни се изправя пред един злепоставен избор, въпреки въвеждането на машинно гласоподаване да допуска тъкмо противоположното.
" Темата с резултата от е тематика, която беше заметена под килима с едни привидни промени в Изборния кодекс ", означи специалистът. Георги Кардашев уточни, че е нужен здравен протокол за деня на вота, а гласуването по пощата би трябвало да стане основно за българите в чужбина, само че единствено след дейна регистрация. Заместник-председателят на МИР се застъпи и за въвеждане на видеонаблюдение в секциите при отварянето на урните, броенето на гласовете и попълването на протоколите.

Целия диалог с Георги Кардашев гледайте във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР