Централната банка заяви, че групите за плащане от трети страни

...
Централната банка заяви, че групите за плащане от трети страни
Коментари Харесай

Tencent и Alipay могат да загубят $1 млрд. заради нови правила

Централната банка съобщи, че групите за заплащане от трети страни би трябвало да държат всичките пари на клиентите си в запаси

© Jason Lee Още по тематиката
Ant Financial събра рекордните 14 милиарда $ в един рунд на финансиране

Китайската компания възнамерява да разшири бизнеса си за мобилни разплащания и да усили потребителите си до 2 милиарда
11 юни 2018
Китайските Wanda Group и Tencent вършат обща компания за " умни продажби " на дребно

В партньорството ще се включи и локалното отделение на Groupon
31 май 2018
Tencent настига Alibaba на пазара за мобилни разплащания в Китай

Възходът на финансовите услуги на Tencent се дължи на следената от нея обществена мрежа - WeChat
8 апр 2018
Alibaba усилва приходите си с 56%

Интернет компанията купува 33% от дъщерната си група за финансови услуги Ant Financial
2 фев 2018 Двамата колоси за мобилни заплащания в Китай - Alipay и Tencent, са на път да изгубят към 1 милиарда $ от общите си годишни доходи поради новото условие на централната банка на страната, групите за заплащане от трети страни да държат всичките пари на клиентите си в запаси.

Мобилните транзакции

Китайските мобилни платежни транзакции доближиха 109 трлн. юана (16 трлн. долара) предходната година, съгласно изследователската компания Analysys Mason. Потребителите минаха към заплащане през смарт телефони вместо пари в брой в супермаркети, таксита и други Платформите се употребяват все по-често и за пазаруване на акции от взаимни фондове, приемане на разнообразни заеми и други артикули за ръководство на благосъстояние, написа Financial Times.

Ant Financial на Alipay и WeChat Pay на Tencent преобладават в промишлеността, като пазарните дялове са надлежно 54% и 39% през първото тримесечие. Ant Financial е финансов филиал на Alibaba.

Заедно двете групи управляват стотици милиарди юани от средствата на клиентите, които се натрупват на техните платформи, когато потребителите получават заплащания, само че не трансферират неотложно средствата си по банкова сметка или не вършат друго заплащане. Досега разплащателните платформи получаваха позволение да влагат средствата на клиентите си, както банките употребяват депозити за кредитиране и други вложения, с тази разлика че не заплащат рента. Тази епоха на свободните пари в този момент свършва.

Намесата на централната банка

През януари 2017 година Китайската национална банка заяви, че изисква от фирмите за разплащания към трети страни да заделят 20% от депозитите на клиенти в обособена сметка в комерсиална банка, като посочат. През април размерът беше повишен до 50%, а предишния месец централната банка разгласи, че ще наложи условие за запаси до 100% до идващия януари.

Причина за смяната е да се предотвратят измами и да се защитят клиентите. Китайската централна банка съобщи предходната година, че някои институции са присвоили потребителски средства или са ги употребявали за рискови вложения.

" Резервните средства не са благосъстоятелност на платежните институции, а на клиентите им ", споделя Донг Ксимао, старши откривател в Института за финансови проучвания в университета " Ренмин " в Пекин. Изискванията за запаси са " значима мярка за премахване на някои безредни финансови държания ", сподели той.

Големи играчи като Alipay и Tencent управляваха средствата на клиентите консервативно, само че въпреки всичко съумяха да завоюват обилни доходи посредством складиране в сметки в комерсиалните банки. Tencent завоюва 3.9 милиарда юана от лихви през 2017 година, или 1.7% от общите доходи, съгласно годишния си доклад.

Централен клиринг

Според централната банка " депозитите на нефинансови институции " - категория, която включва най-вече платежните компании, са нарастнали от нула през май 2017 година до 501 милиарда юана до края на май.

Увеличеното условие за запаси също е част от по-широко изпитание за усилване на контрола върху фирмите, предлагащи разплащателни услуги. Централната банка наложи условие за клиринг за онлайн заплащания и сътвори нов държавен клирингов регулатор - NetsUnion Clearing.

Централният клиринг размени предходната система, в която фирмите за разплащания поддържаха двустранни връзки със стотици търговски банки, с цел да обработват заплащанията сред тях. Тези взаимоотношения също по този начин доведоха до поощряване конкуренцията сред банките.

Alipay съобщи, че " към този момент е приключила нужната работа ", с цел да покрие условието за запаси и " в никакъв случай не e разчитала на аварийните фондове като източник на приходи ".

Tencent съобщи също, че компанията ползва новите правила и е уведомила акционерите и другите заинтригувани страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР