Централната банка разчита на повишаване на лихвите - особено на

...
Централната банка разчита на повишаване на лихвите - особено на
Коментари Харесай

БНБ: Високите лихви на банките ще охладят кредитирането

Централната банка разчита на повишение на лихвите - изключително на тези по ипотеките, и по този механизъм да се охлади кредитирането. Така финансови специалисти разчетоха последното решение на Българска народна банка да остави на същото равнище буфера за рискови заеми и през третото тримесечие на 2024 година Той остава 2%, колкото ще бъде през последното тримесечие на тази година и през първите две на 2024 година

При определянето му централните банкери регистрират систематичния риск по голям брой критерии. Те непрестанно наблюдават съотношението кредит/БВП. В момента този индикатор е 80,1 на 100. Очакванията за отклонението му са в посока минус 33,8 пункта, което подхожда на нулева стойност на буфера.

Отчитайки обаче спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда, от Българска народна банка преценят равнището му на 2%.

Това значи, че съгласно тях кредитната интензивност се резервира висока в изискванията на настоящите мощно негативни стойности на действителните лихвени проценти и високо равнище на финансова адекватност и ликвидност в банковата система.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР