Централната банка на Турция обяви серия от мерки за стабилизиране

...
Централната банка на Турция обяви серия от мерки за стабилизиране
Коментари Харесай

Нов антирекорд за турската лира: Ердоган обвинява САЩ за сривовете

Централната банка на Турция разгласи серия от ограничения за стабилизиране на стопанската система. Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че националната валута ще се върне скоро към рационалната си стойност, само че лирата и през днешния ден продължи да се обезценява. Според Ердоган - тъй като Съединени американски щати забиват нож в гърба на съдружника си Турция и тъй като предатели саботират турската стопанска система с подправени вести в интернет.

 © Българска телеграфна агенция
Над 340 души са към този момент разследвани в Турция за изявления в интернет по отношение на стремглавия срив на националната валута. Президентът Ердоган се възмути, че съгласно някои от тях, той се готвел да разпореди конфискация на банкови влогове.
Реджеп Ердоган, президент на Турция: В обществените мрежи има стопански терористи! Съдебната система взема ограничения и ще ги накажем, когато ги хванем. Защото са предатели!
Ердоган за следващ път упрекна Съединени американски щати, че подлагат Турция на икономическа обсада. Но увери сънародниците си, че стопанската система не потъва и надалеч не е свършено с нея.
Реджеп Ердоган, президент на Турция: Вярвам, че курсът на лирата ще се върне скоро към рационалното равнище, според икономическата логичност. Не се безпокойте!
Но след близо 40% спад от началото на годината, лирата продължи да се срутва в първия работен ден от новата седмица. На азиатските тържища сутринта беше маркиран антирекорд от 7,24 лири за 1 $. На европейските по-късно курсът доближи 6,88 за $ - със 7% по-ниско равнище от петък и близо 150 на 100 от това преди опита за прелом преди две години.
 Турция има проект за рецесията с лирата Турция има проект за рецесията с лирата
Турция е изготвила проект за деяние и нейните институции ще подхващат от тази заран нужните ограничения да разсеят терзанията на финансовите паза...

Турската централна банка разгласи ограничения за стабилизиране на стопанската система, в това число спомагателна ликвидност от 10 милиарда лири и злато на стойност 3 милиарда $. Но не разгласи увеличение на лихвените проценти.
Йозлем Шенгюл, стопански анализатор: Ако продължава по този начин, рецесията ще продължи и след 2019 година А инфлацията в края на тази година ще е доста по-голяма от предстоящите 17%.Али Делиджи, немски жител от турски генезис: За живеещите в Европа, като нас, повишаването на еврото е добре. Но не е по този начин за хората в Турция. Всичко, с което можем да помогнем, е да обменяме евро в лири.
Турската икономическа стихия беше един от основните фактори еврото да доближи през днешния ден най-ниското си равнище по отношение на $ от 13 месеца. В Европа загуби поради Турция чакат няколко огромни банки и директни вложители, огромна част от които от Германия.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Никой, изключително Германия, няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. Но турската централна банка би трябвало да действа без значение. Скоро ще приказваме за това с турския президент.
Кремъл отхвърли Ердоган да е желал икономическа помощ от президента Владимир Путин. В Анкара довечера следва среща на външните министри Лавров и Чавушоглу.

Сривът на лирата провокира засилен интерес на българите към Турция. Заради поевтиняването на стоките и услугите в южната ни съседка, туроператорите регистрират растеж на екскурзиите и при продажбата на ваканционни пакети.

 Ердоган още веднъж прикани сънародниците си да поддържат турската лира Ердоган още веднъж прикани сънародниците си да поддържат турската лира
В Турция президентът Ердоган още веднъж прикани сънародниците си да продават долари и евро, с цел да поддържат националната валута.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР