Централната банка на Турция е готова да коригира инструмент, който

...
Централната банка на Турция е готова да коригира инструмент, който
Коментари Харесай

Турската централна банка с план за стимулиране на кредитирането

Централната банка на Турция е подготвена да поправя инструмент, който беше въведен през това лято, с цел да усили кредитирането в избрани браншове на стопанската система.Банката възнамерява да укрепи връзката сред наложителните минимални запаси, които кредиторите би трябвало да заделят и растежа на кредитния им портфейл за избрани браншове. По този метод ще бъде ориентиран капитал към основни браншове като енергетиката и строителството.

Планираният ход, който към момента не е разгласен публично, може да е един от най-смелите опити на Турция да поддържа растежа, откакто предходната година валутната рецесия тласна Анкара към неортодоксални стъпки за отбрана на лирата и за възобновление на кредитирането, оповестяват анонимни източници пред Ройтерс.

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак и шефът на турската централна банка Мурат Уйсал намекнаха обществено, че ще подхващат сходна стъпка, само че държавното управление и банката не са създали никакви публични известия досега. "Ние одобряваме политическа рамка, която употребява принадлежности като наложителните запаси, дейно ориентирани към темповете на увеличение на заемите, техния състав и здравословния им напредък във връзка с секторното систематизиране ", заяви Уйсал в изказване. От своя страна Албайрак съобщи, че страната ще се опита "да насочи кредитните потоци към верните места ".

Източниците на Ройтерс обявиха още, че първата стъпка се чака да бъде промяна на предписание, признато през август, когато банката понижи наложителните запаси и увеличи лихвените проценти за банките с растеж от 10% до 20%. Този ход оказа помощ за стимулиране на растежа на заемите, тъй че проектът всъщност е да се удвои и усили диапазонът на напредък на заемите. По-високият таван би оказал помощ за насърчаването на "по-сдържаните " банки с концепцията да дават повече заеми. "До момента множеството частни банки не подхващат нужната самодейност за разпределяне на заеми ", акцентира един от източниците.

Централната банка на прилежащата страна към този момент понижи лихвите с 10 процентни пункта от юли насам, с цел да помогне за постигането на амбициозната държавна цел за напредък с 5% до 2020 година

Новите пълномощия биха могли да разрешат на централната банка да притегли заеми към експортните браншове, които от дълго време са затъмнени от вноса. Дефицитът на настоящата сметка в Турция през предходната година оказа помощ за възникването на рецесията, която понижи на половина цената на турската лира.

Инициативата на централната банка обаче може да докара до нов скок на инфлацията в Турция. През октомври тя падна под 10%, откакто се увеличи над 25% през предходната година.

.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР