Централната банка на САЩ ще повиши основния си лихвен процент

...
Централната банка на САЩ ще повиши основния си лихвен процент
Коментари Харесай

Фед ще вдигне лихвите над 4% и може да ги задържи там задълго

Централната банка на Съединени американски щати ще увеличи главния си лихвен % до над 4% и ще го задържи на това равнище и след 2023 година в опит да овладее високата инфлация. Това предвиждат болшинството водеща университетски икономисти, интервюирани от Financial Times.

Последното изследване, извършено в партньорство с Инициативата за световните пазари от Booth School of Business към University of Chicago, допуска, че Федералният запас е надалеч от преустановяване на акцията си за стягане на паричната политика. Тя към този момент увеличи лихвените проценти тази година с най-агресивния ритъм от 1981 година

Лихвеният %, който се движеше покрай нулата през март, в този момент е сред 2.25% и 2.50%. Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) се събира още веднъж във вторник за двудневна среща, на която се чака чиновниците да приложат трето следващо нарастване на лихвите с 0.75 процентни пункта. Този ход ще увеличи лихвения % до нов целеви диапазон сред 3% и 3.25%.

Над две трети от 44-те интервюирани икономисти сред 13 и 15 септември имат вяра, че лихвеният % от този цикъл на стягане ще доближи връх сред 4 и 5%, като една пета са на мнение, че ще би трябвало да премине това равнище.

FOMC към момента не се е съгласил с това какъв брой високо би трябвало да увеличи лихвите “, сподели Ерик Суонсън, професор в University of California, който планува, че лихвеният % в последна сметка ще доближи сред 5 и 6%. „ Ако Фед желае да забави стопанската система в този момент, те би трябвало да покачат лихвения % над (основната) инфлация. “

Докато Фед нормално се насочва към 2% ставка за „ главния “ ценови показател на персоналните потребителски разноски (PCE) - който отстранява променливите детайли като храна и сила - той следи от близко и показателя на потребителските цени. Инфлацията ненадейно се форсира през август, като главният индикатор се увеличи с 0.6% за месеца, или с 6.3% по отношение на миналата година.

Повечето от респондентите предвиждат, че главната инфлация ще спадне до 3.5% до края на 2023 година Но съвсем една трета чакат да надвиши 3% 12 месеца по-късно.

Страхувам се, че сме стигнали до миг, в който Фед е изправен пред риска от съществено подкопаване на доверието в него и по тази причина би трябвало да стартира доста да осъзнава това “, сподели Йон Стайнсон от Berkeley. „ Всички се надявахме, че инфлацията ще стартира да се забавя, и всички бяхме разочаровани още веднъж и още веднъж и още веднъж. “

Повече от една трета от интервюираните икономисти предизвестяват, че Фед няма да успее да управлява съответно инфлацията, в случай че не увеличи лихвените проценти над 4% до края на тази година.

Освен повишението на лихвите до равнище, което лимитира икономическата интензивност, по-голямата част от интервюираните считат, че Фед ще ги задържи там за нескончаем интервал.

Намаляването на ценовия напън, неустойчивостта на финансовите пазари и утежняването на пазара на труда са най-вероятните аргументи Фед да прекрати акцията си за стягане, само че не се чака понижаване на лихвения % най-малко до 2024 година, съгласно над две трети от интервюираните. От тях една четвърт не чакат Федералният запас да намали своя базов лихвен % до втората половина на 2024 година или по-късно.

Близо 70 % от интервюираните чакат Националното бюро за стопански проучвания - формалният съдия за началото и края на рецесиите в Съединени американски щати - да разгласи такава през 2023 година, като болшинството поддържат мнението, че това ще се случи през първото или второто тримесечие. Половината от интервюираните пък чакат Европа да изпадне в криза до четвъртото тримесечие на тази година или по-рано.

Рецесията в Съединени американски щати евентуално ще продължи две или три тримесечия, считат множеството икономисти, като една пета от тях чакат тя да продължи четири тримесечия или повече. В своя пик равнището на безработица може да се откри сред 5% и 6%, което е доста над настоящето равнище от 3.7%.

Това ще падне върху служащите, които минимум могат да си го разрешат “, предизвести Джули Смит от Lafayette College. „ Дори и да са дребни суми – един или два процентни пункта нарастване на безработицата – това е същинска болежка за действителните семейства, които не са подготвени да устоят на този вид шокове. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР