Централната банка на Германия - Бундесбанк, заяви в ежемесечния си

...
Централната банка на Германия - Бундесбанк, заяви в ежемесечния си
Коментари Харесай

Бундесбанк: Германската икономика ще навлезе в рецесия през зимата

Централната банка на Германия - Бундесбанк, съобщи в ежемесечния си отчет, че се чака стопанската система на страната да се свие през четвъртото тримесечие на 2022 година и през първото тримесечие на 2023 година Това значи че най-голямата стопанска система на Европейски Съюз ще навлезе в криза през зимното полугодие, макар изненадващия напредък на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие.

Банката акцентира, че " размерът и продължителността на тази криза е извънредно нерешителен " за прогнозиране.

Според Бундесбанк, несигурността по отношение на енергийните доставки, както и високите потребителски цени, са натежали върху водещата европейска стопанска система. Въпреки това банката отбелязва, че дефицитът на природен газ " евентуално може да бъде избегнат ".

По отношение на бизнеса, Централната банка дефинира като най-важни отрицателни фактори високата степен на неустановеност в доставките на енергоносители и разноските за тях, както и спадащото частно ползване вследствие на инфлацията.
 Германските компании все по-трудно получават заеми
Германските компании все по-трудно получават заеми

Най-тежко е ситуацията в областта на услугите

Бундесбанк отбелязва, че отслабването на международната стопанска система ще се отрази върху немския експорт, даже в случай че стабилизирането при веригите на доставки в промишлеността, смекчи ненапълно намаленото търсене.

Високата инфлация също понижава частното ползване и затова интензивността в секторите на услугите, свързани с потребителите. В същото време, въздействието на позитивните импулси от премахването на ограниченията за отбрана от ковид евентуално ще отшуми.

Германската централна банка също по този начин отбелязва, че инфлацията продължава да пораства и предизвести, че двуцифрената инфлация в страната може " даже да продължи и при започване на 2023 година ". Все отново Бундесбанк прецизира, че темпът на инфлация може да бъде " понижен " от така наречен " спирачка на цената на газа " за семействата, препоръчана от държавното управление.
 ЕЦБ предвижда по кое време инфлацията в еврозоната ще доближи
ЕЦБ предвижда по кое време инфлацията в еврозоната ще доближи " върха "

" Нашата цел не е да предизвикаме криза, а да податлив инфлацията ", показват от ЕЦБ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР