Централната банка и Уникредит Булбанк влязоха в остър спор дали

...
Централната банка и Уникредит Булбанк влязоха в остър спор дали
Коментари Харесай

Жилищата в продажба в София масово са надценени, според банков анализ

Централната банка и " Уникредит Булбанк " влязоха в изострен спор дали парцелите в София са надценени. В разбора на " УниКредит " за парцелите в София от предходната седмица се твърдеше точно това. Не закъсня и отговорът отговорът от Българската национална банка (БНБ), която явно не бе съгласна съгласна с констатациите и удостовери, че е взела задоволително ограничения, с цел да не допусне " балон " на пазара.

От отчета излиза наяве, че на национално ниво жилищата са съществено недостъпни, само че няма заплаха от балон.

Ценови балон е налице, когато допълнително от половината от кварталите (локациите) в едно обитаемо място съотношението на цените на жилищата по отношение на приходите на семействата е над 10 пъти, съгласно създателите на проучването. Това значи, че купувачите могат да изплатят един приблизително огромен апартамент с годишните си брутни приходи повече от 10 години.

Засега по този индикатор в София няма ценови балон, само че по данни на цените от 2023 година в 35% от кварталите в София към този момент има двуцифрено съответствие на цена по отношение на приход. Броят на кварталите със мощно надценени парцели пораства спрямо предната година, когато делът им е бил 31%.  Проблем обаче има в София. Ръстът на цените на жилищата в столицата е рисков, защото в 94% от кварталите парцелите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон по данни към третото тримесечие на 2023 година За да се върне пазарът към равновесното си състояние, в каквото той беше преди 10 години, разновидностите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или приходите да се покачат с 89%, сочи анализът.

На процедура това значи, че Българска народна банка не взима задоволително ограничения за изстудяване на пазара на жилищни заеми у нас. България се намира в неуместната обстановка семействата да се финансират на половина по-евтино от страната. Лихвите по заемите за жилище у нас са към 2,6%, а в Германия - към 4,7%. Затягането на паричната политика в еврозоната съвсем не се придвижва в България, тъй като лихвите по заемите са вързани с потиснатите до съвсем нулеви равнища лихви по депозитите на популацията. Благодарение на тези неравновесия банките натрупаха 3 милиарда лева облага до края на октомври. В същото време забавеното повдигане на лихвите по заемите крие за опасности за системата в миг, в който някои страни от Европейски Съюз навлизат в рецесия с недвижимостите, а през седмицата банкрутира огромната австрийска компания " Сигна ".

" Ако би трябвало да дам пряк отговор като регулатор, бих посъветвал тази банка, в случай че в действителност има вяра в този разбор, да провизира всички заеми - надлежно да си избере с какъв % от личния им разбор ", разяснява в изявление за Нова телевизия в неделя подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов. По думите му, в случай че казусът беше подобен, какъвто е показан в разбора, той щеше да бъде видян, тъй като България е част от Банковия съюз на Европейски Съюз, а цените на недвижимите парцели се наблюдават непрестанно от Европейската централна банка и останалите виновни институции.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР