Централна банка на Турция (ТЦБ) оповести серия от мерки в

...
Централна банка на Турция (ТЦБ) оповести серия от мерки в
Коментари Харесай

Централна банка на Турция оповести серия от мерки в опит да спре обезценката на лирата

Централна банка на Турция (ТЦБ) оповести серия от ограничения в опит да спре трагичната амортизация на турската лира и даде обещание да предприеме всички нужни ограничения, с цел да резервира финансова непоклатимост в страната, заяви БНР. Централната банка акцентира, че ще обезпечи на комерсиалните банки цялата ликвидност, от която те се нуждаят.

Изявлението на банката беше реалност, откакто турският финансов министър Берат Албайрак - шурей на президента Ердоган, разгласи, че държавното управление ще започва в понеделник стопански екшън проект за възобновяване на финансовата непоклатимост.

ТЦБ разгласи, че намалява равнището на минимално изискуемите наложителни запаси на банките в лири с 250 базисни пункта за всички падежи и понижава наложителните запаси за неосновните валутни отговорности с 400 базисни пункта за падежите до три години.

Тези ограничения ще освободят 10 милиарда турски лира, 6 милиарда щатски $ и еквивалетна на 3 милиарда $ ликвидност в злато във финансовата система, уточни централната банка. Тя също по този начин даде обещание да даде "пълната ликвидност, от която се нуждаят банките в страната ". Централната банка на Турция уточни, че лимита на обезпеченията в турски лири за банкови транзакции на валутните депозити се покачват до 20 милиарда евро от 7,2 милиарда евро.

Предприетите от ТЦБ ограничения способстваха за ограничение на следващата трагична амортизация на турската лира, която беше реалност при започване на днешната търговия, когато лирата загуби нови над 10% от цената си, сривайки се за малко до рекордно дъно от към 7,2400 за един $. След изказването на централната банка турската лира върна обратно към 6,4700 за $, преди обаче още веднъж да стартира да отслабва към 6,8900 равнището, губейки в границите на деня над 7% от цената си.

От началото на годината насам турската лира към този момент загуби над 40% по отношение на американския $ в следствие най-много на инвеститорските терзания по отношение на въздействието на президента Реджеп Ердоган върху лихвената и парична политика на централната банка на фона на доста високата двуцифрена инфлация и огромен недостиг по настоящата сметка на страната. Сривът на лирата се задълбочи през предходната седмица с оглед и на ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Турция, като пикът на инвеститорската суматоха беше в петък, когато турската лира се обезцени с над 16 на 100 единствено в границите на 24 часа.

Трябва да се има поради, че една от главните аргументи за инвеститорските страхове е огромният недостиг по настоящата сметка на Турция, което значи, че страната би трябвало да притегля задграничен капитал, с цел да може да обслужва своите отговорности и да поддържа локалната стопанска система. Понастоящем Турция има външни финансови отговорности за към 218 милиарда $. Според "Файненшъл Таймс " пък през идващите 12 месеца частни нефинансови институции в страната ще би трябвало да погасят или да разсрочат отговорности в задгранична валута за към 66 милиарда $, а турските търговски банки - за 76 милиарда $. Това значи, че настоящата брутална обезценка на турската лира ще направи още по-трудно обслужването на външните отговорности в задгранична валута, като от ден на ден анализатори и икономисти допускат, че в скоро време страната ще би трябвало да се обърне към Международния валутен фонд за незабавна финансова помощ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР