Центърът за спешна медицинска помощ в Габрово с неговите филиали

...
Центърът за спешна медицинска помощ в Габрово с неговите филиали
Коментари Харесай

Д-р Шандурков: Млади лекари в ЦСМП няма да дойдат - нямат шанс за кариерно развитие

Центърът за незабавна здравна помощ в Габрово с неговите филиали в региона е първият освежен у нас по огромния план за развиване на системата за незабавна здравна помощ, редица проблеми обаче спъват работата на медиците, съобщи БНР.

Той се намира в Консултативната поликлиника в града вместо в постройката на Областната болница, където се обитаваше преди, и тази раздалеченост лимитира медицинските екипи, които не могат да си оказват помощ с сътрудниците си от незабавното поделение.

За пациенти, които търсят помощ в центъра, не е очакван кабинет за прегледи.

„ Помещенията, които са разполагаем, са напълно ремонтирани. Нужната здравна инсталация е налична. Всеки мобилен екип има нов реанимобил. За центъра и филиалите му в региона те са 7 и са оборудвани изцяло.

Инфраструктурата обаче не е пригодена и пътната връзка с улицата, която да се употребява за вход и излаз на колите за спешна помощ, липсва “, показва шефът на ЦСМП доктор Георги Шандурков.

„ От паркинга, който е за 10 автомобила, ние сме взели 6 места. Хората, които отиват за Консултативната поликлиника, би трябвало да стопират в калта. Трябва да има площадка “, добавя той.

По думите на доктор Шандурков са извършени срещи с институциите, има схващане от тяхна страна, те ще окажат помощ, освен това и инвестицията не е огромна.

„ Това, което се очакваше да се направи по стандарта, не се направи. Трябваше да имаме 1000 кв. м., ние имаме ремонтирани 300 кв. м “, показва той.

Д-р Шандурков е безапелационен, че неналичието на непрекъснат министър на опазването на здравето е спънка проблемите да се разрешат. „ Няма непрекъснат капитан на кораба, по тази причина стават тези неща “, споделя шефът на габровската „ Спешна помощ “.

Модернизацията обаче няма до помогне за решаването на кадровия недостиг, за жалост, счита той.

По думите му центърът от години работи „ на минимума “, в този момент даже филиалът в Севлиево, който е бил комплектован с фрагменти, към този момент изпитва компликации.

„ Младо попълнение лекари просто е изключено да пристигна. Работата е сложна, изискванията за специализация ги няма, никакъв е шансът за кариерно развиване. Заплатите даже са малко по-големи в сравнение с в отделението на болничното заведение, само че няма вероятност за кариера “, обобщава доктор Шандурков.

Модернизацията на незабавните центрове, обезпечена с европейски средства по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, се бавеше по ред аргументи. Наложи се преправяне на плановете, тъй като заложените първоначално цени се трансформираха доста. Срокът за осъществяване беше продължен до края на 2023 година, като би трябвало да бъдат осъвременени 27-те центъра в страната с техните 170 филиала, както и 34-те незабавни отделения в държавните лечебни заведения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР