Центърът за пълнолетни лица с множествени увреждания Св. Йоан Златоуст“

...
Центърът за пълнолетни лица с множествени увреждания Св. Йоан Златоуст“
Коментари Харесай

Центърът Св. Йоан Златоуст в Аспарухово – грижа и подкрепа за пълнолетни лица с увреждания

Центърът за пълнолетни лица с множествени увреждания „ Св. Йоан Златоуст “ във варненския квартал „ Аспарухово “ е една от най-младите обществени услуги в Община Варна, която предлага дневна поддръжка и грижа на хора с разнообразни болести. Той е открит през месец април 2022 година, разполага с две бази с общ потенциал 30 места. Предназначен е за лица на възраст сред 18 и 65 години за дневен или почасов престой.

Социалното заведение дава услуги в пет съществени посоки – дневна грижа, терапия и рехабилитация; образования в умения; информиране и консултиране; застъпничество; ходатайство. Основната цел е обезпечаване на качествена обществена и здравна грижа и обучение за пълнолетните лица посредством новаторски способи и модерни модели. В центъра са оборудвани кабинети за трудотерапия, рехабилитация и кинезотерапия, психическа поддръжка и модерна терапия, компютърна зала, арт-студио, зона за отдих, медицински кабинет, кухня и столова.

В „ Св. Йоан Златоуст “ в кв. „ Аспарухово “ работи екип от 14 експерти и спомагателен личен състав, измежду които медицински сестри, рехабилитатори, психолог, просветителни експерти, кинезитерапевти, художник, санитари. Всички те провеждат качествената дневна грижа, съгласно характерните потребности на посетителите в центъра. Сградата разполага и с платформа за хора с увреждания. Храната, която се подготвя в общественото заведение, е съобразена с всеки консуматор, твърдят от управлението и допълват, че според от диетата се подготвят разнородни безглутенови, вегетариански и други ястия.

От своето основаване центърът реализира дребни планове, свързани с екологичното обучение на потребителите си. Те са взели участие в самодейността на Община Варна „ От нищо нещо ", с помощта на която са посетили завода за преработване на боклуци във варненско село Езерово. Интериорът на Дневния център е изпълнен с резултатите от упоритата и всеотдайна работа в тази тенденция - потребителите създават картини, украси, лампи и пана от разнообразни рециклирани материали.

Потребителите на общественото заведение са дали и своя принос за облагородяването на общото междублоково пространство в региона. Те са засели разнородни цветя, подправки и ягоди по време на постоянните уроци по градинарство. Хората с увреждания обичат да прекарват времето си на открито в близкия парк или да пътуват на разнообразни места, изясняват от екипа на центъра. От там споделят, че чакат да се снабдят със личен превоз, който ще им разреши да пътуват до нови и забавни места и ще им спести нелеката организация по напредване отвън града.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР