Институцията, която регулира финансовите пазари в страните от Европейския съюз,

...
Институцията, която регулира финансовите пазари в страните от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Европейският финансов регулатор поиска да получи по-големи правомощия

Институцията, която контролира финансовите пазари в страните от Европейския съюз, желае да получи по-големи пълномощия. Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) би трябвало да има право да да управлява действието на водещите фондови тържища и на " други браншове на финансовата инфраструктура на блока ", показва неговият ръководител Верена Рос пред " Файненшъл таймс ".

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари се стреми да се трансформира в аналог на Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати, отбелязва английското издание.

Верена Рос отбелязва, че " очевидно съществуват политически настройки " в новата Европейска комисия за по-голяма степен на концентрация на надзора върху финансовите пазари в Европейски Съюз, с цел да бъде подкрепено " съживяването на изпитващите усложнения финансови пазари в района ".

" Необходимо е да преценим в кои области би имало смисъл да се премине към още по-централизиран контрол от страна на Европейски Съюз. По-специално би трябвало да разгледаме всички трансгранични редовно значими участници във (финансовата - бел. ред.) инфраструктура ", добавя Рос. Тя отбелязва, че този разбор би трябвало да включва фондови тържища, клирингови къщи и системи за сетълмент на парични преводи и заплащания.

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари проработи през 2011 година Целта на регулатора е да усъвършенства използването на общите правила на Евросъюза във финансовия бранш. По-голямата част от надзорните пълномощия обаче не престават да са под контрола на националните регулатори на страните от Европейски Съюз.

Базираният в Париж европейски регулатор упражнява директен контрол върху относително дребен брой компании от финансовия бранш. Сред тях са организации за кредитен рейтинг и клирингови къщи, които са основани в страни, които не са част от Европейския съюз, отбелязва " Файненшъл таймс ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР