Центърът за модерно и съвременно изкуство Помпиду“ в Париж отвори

...
Центърът за модерно и съвременно изкуство Помпиду“ в Париж отвори
Коментари Харесай

Центърът Помпиду отвори с „Кристо и Жан-Клод, Париж!“

Центърът за съвременно и модерно изкуство „ Помпиду “ в Париж отвори след тримесечната карантина с галерия, отдадена на починалия художник Кристо и брачната половинка му Жан-Клод. Една от най-прочутите двойки в света на изкуството, те са известни с пакетирането на монументи с плат като моста Пон Ньоф през 1985 година, а следва и посмъртното обвиване на Триумфалната арка, написа RFI.fr.

Изложбата „ Кристо и Жан-Клод, Париж! “ е отдадена на интервала, който Кристо прекарва в Париж със брачната половинка си през 50-те и 60-те години на предишния век. Тя съдържа обекти, фотоси, колажи и модели, употребявани при подготовката на пакетирането на Пон Ньоф във френската столица през 1985 година

Майсторът на ефимерното изкуство умря на 31 май в Ню Йорк на 84-годишна възраст, като не съумя да види по какъв начин би изглеждал най-новият му план - пакетирането на Триумфалната арка в Париж, отсрочено за есента на 2021 г. Роден през 1935 година в България, Христо Владимиров Явашев бяга от комунистическия режим през Чехия, идва в Париж през 1958 година и остава до 1964 година Във Франция той се среща с Жан-Клод Де Гийебон, щерка на един от околните съратници на военачалник Дьо Гол.

" Изложбата се назовава „ Кристо и Жан-Клод, Париж! “, тъй като тези две имена са неразривно свързани ", сподели за AFP кураторът на изложбата Софи Дюпла. Двамата освен са били влюбени, изяснява тя, само че и геният на Жан-Клод с връзките с обществеността, по-специално в политическите кръгове, е оказал помощ на Кристо да лансира творбите си в публичното пространство.

Проектът Пон Ньоф започва при започване на 1975 година, отбелязва Дюпла, и са били нужни 10 години договаряния, с цел да бъде утвърден. Бившият президент Жак Ширак, който е кмет на Париж от 1977 година, бил отворен за концепцията, само че се тормозил от реакцията на своите гласоподаватели: аспект, изгладен в последна сметка от връзките на Жан-Клод в голистките кръгове.

Пон Ньоф е завит и остава по този начин 15 дни (от 22 септември до 7 октомври 1985 г.). Гледката била мъчителна за мнозина - с 40-те хиляди квадратни метра бежов плат и километрите въжета, сложени както желае Кристо благодарение на водолази и катерачи.

„ В началото Кристо работеше с нагъната повърхнина, втвърдена с лак. След това прогресивно тази работа се разви в увиването на предмети. Той контролираше по какъв начин платът обгръща разнообразни обекти благодарение на връв, който насичаше работата с мощни линии “, споделя Софи Дюпла.   " После изиска да направи и на публични места това, които към този момент правеше в дребен мащаб. Това беше неговият метод да изрази своята политическа позиция. "

 

Критика на консумеризма
 
Опаковането на обекти, съгласно кураторката, е рецензия на консумарската фикс идея на западното общество. „ Кристо обичаше да показва убежденията си в работата си - споделя Серж Ласвин, президент на центъра „ Помпиду “. - Той обичаше да провокира реакции от хората. Понякога изглеждаше отчаян, в случай че нещата са прекомерно лесни “. 

През дългогодишната си кариера Кристо опакова Райхстага в Германия, слага Портите в Сентръл парк, Ню Йорк, обкръжава островите в залива Бискейн, Флорида и издига Плаващите кейове над водата в езерото Изео, Италия. 

Изложбата в центъра Помпиду, най-големият музей за съвременно и модерно изкуство във Франция, може да се види до 19 октомври 2020 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР