Центърът за междуетнически диалог и толерантност ,,Амалипе“ и доброволци почетоха

...
Центърът за междуетнически диалог и толерантност ,,Амалипе“ и доброволци почетоха
Коментари Харесай

"Амалипе“ и доброволци почетоха паметта на ромите, загинали в Холокоста

Центърът за междуетнически разговор и приемливост,,Амалипе “ и доброволци уважиха във Велико Търново паметта на 500 000 роми, починали в Холокоста през Втората международна война. От Стамболовия мост в остарялата столица бяха хвърлени червени карамфили в река Янтра. Инициативата е отдадена на Международния ден на ромите 8 април.

Все още има доста загради за ромската интеграция, разясниха Валери Ангелов и Стефан Стефанов от Център „ Амалипе “ и не одобряват схващането, че ромите са единствено гласоподаватели с купени гласове:

„ Това е мит, че единствено за пазаруване на гласове се търсят ромите. Не е правилно “. 

„ Много мъчно може да бъде отстранен този стандарт. Ние желаеме смяна “. 

Според активистката Деница Иванова проблемите пред ромската еднаквост са и от вътре, и от вън: 

„ Много постоянно ромската общественост желае да се интегрира, само че не получава това схващане и тази поддръжка. При някои несъмнено ги има икономическите аргументи, при някои е по-консервативната група или семейство, от което произлизат “.  

Според Никола Георгиев икономическите проблеми пред ромите са преди всичко: 

„ Един ром даже просветен, в случай че отиде в едно дружество да се хване на работа, в случай че е малко по-тъмен, не го вземат, ще вземат по-белия, по-некадърния “.  

Най-големите компликации през днешния ден са пред ромските деца, които нямат изискванията за обучение в онлайн среда, декларират от „ Амалипе “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР