Центърът за междуетнически диалог и толерантност ,,Амалипе“ и доброволци почетоха

Центърът за междуетнически диалог и толерантност ,,Амалипе“ и доброволци почетоха ...

"Амалипе“ и доброволци почетоха паметта на ромите, загинали в ХолокостаЦентърът за междуетнически диалог и толерантност ,,Амалипе“ и доброволци почетоха във Велико Търново паметта на 500 000 роми, загинали в Холокоста през Втората световна война. От Стамболовия мост в старата столица бяха хвърлени червени карамфили в река Янтра. Инициативата е посветена на Международния ден на ромите 8 април.

Все още има много прегради за ромската интеграция, коментираха Валери Ангелов и Стефан Стефанов от Център „Амалипе“ и не приемат схващането, че ромите са само избиратели с купени гласове:

„Това е мит, че само за купуване на гласове се търсят ромите. Не е вярно“. 

„Много трудно може да бъде премахнат този стереотип. Ние искаме промяна“. 

Според активистката Деница Иванова проблемите пред ромската идентичност са и от вътре, и от вън: 

„Много често ромската общност иска да се интегрира, но не получава това разбиране и тази подкрепа. При някои разбира се ги има икономическите причини, при някои е по-консервативната група или семейство, от което произлизат“.  

Според Никола Георгиев икономическите проблеми пред ромите са на първо място: 

„Един ром дори образован, ако отиде в едно предприятие да се хване на работа, ако е малко по-тъмен, не го вземат, ще вземат по-белия, по-некадърния“.  

Най-големите трудности днес са пред ромските деца, които нямат условията за образование в онлайн среда, заявяват от „Амалипе“. 

Източник: bnr.bg