Центърът за анализи и кризисни комуникации публикува своя годишен преглед

...
Центърът за анализи и кризисни комуникации публикува своя годишен преглед
Коментари Харесай

Ето кои са комуникационните кризи през 2021 година и какви да очакваме през новата година

Центърът за разбори и спешни връзки разгласява своя годишен обзор на информационните рецесии за отминаващата 2021 година и прогноза за вероятните информационни опасности през 2022 година В него са посочени шест най-отличителни информационни рецесии, случили се през миналата година и шест упования за опасности, които може да се трансфорат в рецесии за 2022 година

Комуникацията за изгодата от имунизациите

От самото начало на годината се следиха информационни дефицити и пропуски – липса на разбор на обстановката, на страховете и упованията на всеобщата аудитория и липса на навременна и точна информация, написа в разбора. Експертите подлагат на критика, че не е било направено никакво сегментиране или таргетиран метод в връзката. Нямаше усмиряване на терзанията на публиките нито по възрастов аршин, нито по местоживеене, нито по месторабота, нито по какъвто и да е различен демографски, социално-икономически или поведенчески симптом, написа в разбора. Според специалистите не е бил направено нужното приготовление на характерни целеви групи, които можеха да бъдат употребявани като информационни медиатори, като специалностите на първа линия, в това число общопрактикуващи лекари, стоматолози, учители и други. 

В този информационен вакуум не е учудващо, че конспирациите набраха мощ, безапелационни са специалистите. " При неналичието на качествена информация от източника (институции, учени вирусолози и имунолози) той бе напълнен с дезинформация от всевъзможен тип. Масовата аудитория изчакваше внимателно специалисти да опишат по понятен метод какво съставляват имунизациите. Малцина го направиха, като опитите не бяха поредни и огромни. За страдание, би трябвало да се означи, че даже на държавно равнище се позволиха " различни научни отзиви “.

Заради леко подозрение в една от имунизациите, някогашният министър председател под паника спря целия имунизационен развой – по типичен за него метод: мигновено, без размисъл, без разбор, без успокояваща връзка и с оправданието, че " В Европа по този начин вършат “. С което в допълнение обърка хората “, написа в разбора.

В разбора се показва още, че първият длъжностен кабинет също доста се забави с информационна акция по тематиката. Политическите сили не способстваха за положителни промени - някои от тях, за да завоюват спомагателен глас повече в многото предизборни акции, залитнаха по антиваксърски послания или напряко отбягваха тематиката.

Комуникацията за Зеления документ

" Зеленият документ като инструмент за преодоляване на рецесията имаше своите положителни страни: даде предсказуемост на дейностите, дефинира отговорностите на другите институции, очерта рамката на приложение, дефинира отговорностите на местата за всеобщо посещаване, уточни ясно опциите на хората и какво би трябвало да създадат, с цел да посещават свободно заведения, театри, заведения за хранене и други. По създание той трябваше да дава тласъци и да вдъхва още убеденост, че всеобщата имунизация е от изгода за всички. Но бяха пропуснати основни моменти за естествена и спокойна информационна акция и доверието бе към този момент подкопано “, изясняват информационните специалисти, които напомнят че у нас въвеждането му се забави с три месеца, като през това време посланията от здравното министерство бяха неуверени, а тези от Министерски съвет съвсем липсваха.

" Въвеждането му през септември, за жалост, беше поредна проява на административно надменност и неумение на политиците да схващат какви са публичните настроения. Зеленият документ беше вкаран в практиката със заповед безусловно за ден, без да се комуникира какво съставлява, какви изгоди носи, какъв брой бизнеси ще отвори, какъв брой живота ще избави. Не се даде опция на хората да се приготвят “, показват специалистите.

Комуникациите на политическите сили е третата рецесия, която е откроена в разбора. За образец се показва неспособността на някои от политическите сили, изключително Политическа партия " ИТН “ (ИТН), да схванат какво желаят гласоподавателите от тях, както и неумението им да споделят вярно и съответно да предават концепциите си, с цел да завоюват повече поддръжници, удължи мъката през два следващи едномесечни Народното събрание. Това предопредели резултата им през ноември 2021 година Техният гръмък неуспех през есента би трябвало да бъде за урок на всички политици, безапелационни са от Центъра за разбори и спешни връзки.

Комуникационната реакция на някогашните управляващи също е изведена като обособена " рецесия “. " Наред с оправданията си и отричането и вместо да опитат да работят градивно, те започнаха необмислено и безпринципно да нападат и най-малките неточности на съперниците си. Преувеличавайки всеки пропуск, подигравайки се на всяка дума, оспорвайки всяка концепция, предходните ръководещи от средата на годината не се държат като градивна съпротива, за каквато се показват “, написа в разбора.

Фалшиви вести и тайни теории

Както и предходната година, неналичието на съответна, поредна и консистентна връзка от страна на държавно управление, институции и учени, неизбежно води до комплициране, повишение на тревогата и внезапно понижаване на доверието в дейностите на институциите. Развитието на тайните теории стана толкоз огромно, че на моменти заглушаваха гласа на разсъдъка. Анализатори показват, че " по този начин е на всички места по света, където има ерозия на доверие в институциите “.

Комуникационното държание на Прокуратурата на Република България

За поредна година Прокуратурата играе особена роля в българското общество. Вместо да еволюира и да постанова спазването на законите, тя не се поддаде на промени и по този начин събра задоволително огромно съмнение, показват специалистите. Обществените упования към нея са големи и са свързани с цялостна бистрота на процедурите по съблюдаване върховенството на закона, а не с " персонални чувства “ и отвод от следствие на висши представители на избрана партия. Загадка ще остане по какъв начин предходната година едно чекмедже и едни фотоси не представляваха интерес за следствие, а през последния месец внезапно " персоналното чувство “ се промени.

Комуникационните похвати, демонстрирани от ръководената институция от Главния прокурор, са по-близки до политическите партии, в сравнение с до самостоятелни институции, които са призвани да ползват закона, написа в разбора.

6 евентуални рецесии за 2022 година

Смяната на властта дава нова вяра да се допусна, че новите ръководещи и новите подходи ще образуват устойчиви правила и че информационните рецесии ще бъдат ръководени по-ефективно. Но закъсненията в доста браншове, както и насъбраното съмнение в институциите, вършат тези процеси комплицирани и непредсказуеми. Потенциална рецесия е заложена и в комплицирания конструкт на четворната коалиция и взаимоотношенията в самото държавно управление. Екстраполацията на упованията на публиката сочи, че ни чакат редица провокации и проблеми. При някои от процесите даже може да се следи ескалация и безпорядък.

Шестте информационни провокации, които имат капацитет да се развият в рецесии през 2022 година са:

1. Поведението на ръководещата коалиция

2. Ваксината против COVID-19 и осведомителната акция

3. Проблемите през последните 12 години

4. Кризата в здравната система и в администрацията

5. Имиджът на България в Европейски Съюз

6. Фалшиви вести и тайни теории
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР