Център за ранна социализация, диагностика и превенция „Зеленият двор на

...
Център за ранна социализация, диагностика и превенция „Зеленият двор на
Коментари Харесай

„Зелен двор“ ще помага на децата да тръгнат с желание на ясла и градина

Център за ранна социализация, диагностика и предварителна защита „Зеленият двор на Варна“ ще бъде открит на 1 ноември в морската столица. Инициативата е на катедра „Хигиена и епидемиология“ към Факултета по публично здраве в Медицинския университет и се осъществя с поддръжката на Френския институт в България. Целта й е два пъти седмично най-малките и родителите им да прекарват свободното си време дружно, с цел да се тушират мъчителните проблеми при потегляне на ясла или детска градина, изясни координаторът на плана от МУ доцент Екатерина Вълчева.

„Зеленият двор на Варна“ ще работи в уютния детски ъгъл на Морско казино. Там ще могат да играят и поддържат връзка деца от 0 до 3 година, само че входът ще е отворен и за по-големи, които до момента не са посещавали забавачка. На доброволни начала там ще участват психолози, педагози, логопеди, сестри и акушерки и обществени служащи, с които при потребност родителите могат да се съветват дали детето им има обикновено държание и реакции.

Моделът е френски, началото му дава през 70-те години на предишния век пионерът в детската разбора Франсоаз Долто. Помощ за откриването на „Зеленият двор на Варна“ са оказали последователките й – детският психиатър доктор Мириам Сежер, консултантът по ранен аутизъм Мари Кристин Лазник и доцент Моника Богданова от Факултета по педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, създател на първия „Зелен двор“ в София.

Трите бяха посетители на конференция за ранната детска социализация в МУ-Варна. „В Европа, Азия и Америка има стотици сходни центрове. Във Франция са над 800 и се финансират от общинските управляващи. Целта е посредством психоанализа в общността раздялата на детето от родителя да прокарва пътища, а не да предизвиква рани“, разяснява доцент Богданова. Според нея самодейността обезпечава и опция за по-ранна диагностика на деца с аутизъм, при които у нас общоприетоо казусът се засича на 4-5 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР