Цените в Япония са се повишили през ноември с най-бърз

...
Цените в Япония са се повишили през ноември с най-бърз
Коментари Харесай

Рекордна инфлация в Япония от 40 години

Цените в Япония са се повишили през ноември с най-бърз ритъм от 1981 година, съобщи Агенция Франс Прес. Основните потребителски цени, които изключват променливите разноски за пресни храни, са се покачили с 3,7% предишния месец спрямо година по-рано, демонстрират данни, оповестени от министерството на вътрешните работи.

Цените скочиха най-вече за модифицираните хранителни артикули и също бяха по-високи за електрическата енергия и дълготрайните артикули като климатици.

Инфлацията в Япония е много под високите равнища, които провокираха безпокойствие в Съединените щати, Англия и другаде по света, само че надалеч надвишава дълготрайната цел на Японската централна банка от 2,0%.

Дори като се изключат пресните храни и силата, показателят на потребителските цени е повишен с 2,8 на 100.

" Въпреки че е ниска съгласно интернационалните стандарти, инфлацията в Япония от три до четири % е задоволително висока, с цел да се почувствате некомфортно при застоялост в растежа на заплатите “, показва Сара Тан, икономист в " Мудис аналитикс ".

Коя Миямае, старши икономист в " Нико секюритис " чака цените да не престават да порастват в кратковременен проект.

" Основният показател на потребителските цени се увеличи през ноември заради покачването на цените на храните и газа. Индексът евентуално ще се увеличи още повече, доближавайки се или евентуално да се увеличи над 4% през декември ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Повечето анализатори чакат покачването на цените в Япония да доближи своя връх към края на годината или началото на 2023 година

" Инфлацията евентуално ще е към четири % през декември ", сподели Тан. " Очаква се да намалее през 2023 година, защото политическата поддръжка стартира ", а и световната инфлация също се забавя, защото цените на суровините се забавят и спиранията във веригата на доставки се поправят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР