Цените на ваксините в ЕС случайно станаха публично достояние, макар

...
Цените на ваксините в ЕС случайно станаха публично достояние, макар
Коментари Харесай

Белгия неволно „разсекрети“ цените на ваксините

Цените на имунизациите в Европейски Съюз инцидентно станаха обществено притежание, въпреки да са конфиденциални, заяви „ Политико “.

Белгийският държавен секретар по бюджета Ева Де Блеекер разгласява в туитър таблица с цената на всяка ваксина, закупена от Европейски Съюз, и какъв брой ще похарчи Белгия за имунизациите, оповестява белгийският новинарски уебсайт HLN. Оттогава туитът е заличен, само че духът към този момент беше изхвърчал от бутилката.

Европейската комисия съобщи, че не може да оповести цените, платени за всяка коронавирусна ваксина, базирайки се на съглашения за комерсиална дискретност.

Групи от гражданското общество, евродепутати и здравни покровители от месеци приканват Комисията да разкрие какъв брой заплаща Европейски Съюз, аргументирайки се, че покупко-продажбите със средства на данъкоплатците би трябвало да имат по-голяма бистрота.

Комисията подписа покупко-продажби с шест производители и приключи проучвателни диалози със седми в четвъртък. Страните ще вършат своите поръчки поотделно за всяка ваксина.

Според оповестената от HLN информация Европейски Съюз харчи сред 1,78 евро и 18 $ за ваксина против ковид. Цената на доза, посочена за всяка от шестте, е:

• Оксфорд / АстраЗенека: 1,78 евро

• Johnson & Johnson, 8,50 $

• Sanofi / GSK: 7,56 евро

• BioNTech / Pfizer: 12 евро

• CureVac: 10 евро

• Модерна: 18 $

Белгия ще закупи над 33 милиона ваксини за общо 279 милиона евро. Де Блеекер сподели, че публикуването на разбивката на цените е " неточност от страна на информационния екип ", съгласно HLN.

В отговор на въпроси на депутати от опозицията по отношение на евентуалните последствия от нарушаването на поверителността, Де Блеекер съобщи, че гафът няма да „ заплаши нищо “ по отношение на достъпа на Белгия до ваксини./БГНЕС

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР