Цените на стоките и услугите у нас ще бъдат обявявани

...
Цените на стоките и услугите у нас ще бъдат обявявани
Коментари Харесай

Вижте откога цените ни ще са в лева и евро

Цените на стоките и услугите у нас ще бъдат обявявани в левове и евро за период от към 17 месеца при влизането на страната ни в еврозоната. Целта е търговците да не закръгляват цените нагоре и да няма инфлация при въвеждане на еврото. Работната дата за присъединение на България към еврозоната е 1 януари 2024 година, е записано в план на Национален проект за въвеждане на еврото в България.
Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при закрепения курс от 1.95583 лева за евро. Трябва да се употребяват всичките пет знака след десетичната запетая и едвам по-късно полученият резултат може да бъде заоблен до един евро цент, написа в проекта за въвеждане на еврото.
Задължението за проявление на цените в левове и евро е планувано да стартира 30 дни, откакто Съветът на Европейски Съюз одобри решение, съгласно което България дава отговор на изискванията за въвеждане на еврото и удостовери обменния курс, при който ще влезем в еврозоната. Очаква се това решение да бъде взето шест месеца преди въвеждане на еврото в България. Което значи, че от август 2023 година цените ще бъдат в левове и евро.
Обявяването на цените в две валути ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната.
През този интервал цените би трябвало да бъдат в левове и евро в магазините, във всички реклами на търговците и на уеб страниците им. Двойното проявление на цените ще важи и за администрацията. По време на този интервал всички суми, дължими от жители на страната и общините, като налози, такси и т. н., ще се изписват в лв. и в евро.
С цел насърчаване на правилните търговци при установяване на цените в евро Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ще провежда акция “Честен търговец”. Търговците, които съблюдават разпоредбите за тъкмо превръщане на цените от лв. в евро и ясно ги изписват, ще получат стикер “Честен търговец”.
А имената на търговците, които нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат вкарани в “черен списък”, който ще бъде качен на уеб страницата на КЗП. Гражданите ще могат да подават сигнали за търговци, които не съблюдават разпоредбите за изписване на цените. Данни от страните, които последни са въвели еврото, демонстрират, че рискът от закръгляване на цените нагоре е максимален в услугите, изключително в кетъринг бранша, салоните за хубост, хотелите и развлекателните услуги.
През първия месец от влизането ни в еврозоната левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат законно платежно средство. Това значи, че в случай че страната ни се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, до 31 януари 2024 година ще можем да пазарим по едно и също време с левове и евро. А търговците ще връщат ресто единствено в евро, в случай че не могат да го създадат от на практика съображения.
Така левовете ще бъдат изтеглени от обращение. Ще има и предписание, съгласно което в този един месец търговците няма да имат обвързване да одобряват повече от 50 броя монети при една покупка. Целта е магазините да не бъдат затруднявани от хора, които отидат да пазарят с един плик стотинки.
След приключване на първия месец от влизането ни в еврозоната, ще пазарим единствено с евро.
През първите шест месеца от въвеждане на еврото банките и “Български пощи” ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от лв. в евро, а през идващите шест месеца ще могат да взимат такса за тази услуга. Една година след влизането ни в еврозоната банките ще обменят левове против евро единствено по тяхно предпочитание, написа "Труд ". Но Българска народна банка ще обменя левове за безграничен интервал от време, като няма да взима такса за това.
В данъчните заявления и формулярите, които жителите и компаниите ще попълнят след въвеждане на еврото, и които се отнасят за отговорности към хазната за миналата година (преди въвеждане на еврото), дължимите суми ще бъдат в български левове. Самите заплащания към хазната обаче ще би трябвало да бъдат в евро, изчислени по закрепения курс на лв.. Ако има закръгляване, то би трябвало да бъде в интерес на жителите - т. е. те може да платят няколко цента по-малко, само че не и повече от дължимото в левове.
От датата на участие на България в еврозоната всички разплащателни, спестовни и депозитни сметки в банки ще бъдат автоматизирано и гратис превалутирани в евро. Това ще стане при закрепения курс от 1.95583 лева за евро. Още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали го вършат посредством банкомат или в офис на банка. Безкасовите заплащания също ще бъдат единствено в евро.
Всички контракти за депозити и заеми в лв. ще продължат действието си след влизането ни в еврозоната. От деня на въвеждане на еврото, всички заеми, отпуснати в лв., ще се смятат за заеми в евро. Не се позволява превалутирането да се употребява като изискване за предоговаряне на клаузи по към този момент подписани контракти сред банките и техните клиенти, които биха ги сложили в по-неблагоприятна финансова позиция по отношение на обстановката им преди превалутирането.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР