Цените на сиренето, кашкавала, кренвиршите и ябълките се повишават двойно

...
Цените на сиренето, кашкавала, кренвиршите и ябълките се повишават двойно
Коментари Харесай

Цените на сиренето, кашкавала, кренвиршите и ябълките са скочили двойно

Цените на сиренето, кашкавала, кренвиршите и ябълките се покачват двойно от борсите на едро до щанда в магазина. Това откри съпоставяне на  " Телеграф “ в комерсиалните обекти със междинните цени на едро, оповестени от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). 

В момента кило сирене се продава на цени от 15 до 21 лв. в комерсиалната мрежа, а на едро коства 11,47 лева

Единствено това с нараснало наличие на вода, т.е. с над 70% вода, се продава за 10 лв..

Кашкавалът на едро върви по 18,37 лв. за кило, а по магазините коства 39,45 лв. за кило.

Има и по-евтини разновидности по 35 лева, само че с влошени вкусови качества, което най-вероятно се дължи на прилагане на заместители на млякото. 

Драстична разлика има и при пилешките кренвирши.

По складовете се търгуват за 5,17 лв. за кило, само че до момента в който стигнат до щанда, цената им гони 12 лв.. Шунката от 6 лв. на едро нараства до 16 лв. в магазина.

Шпековият колбас пък от 11,63 лв. за кило на едро до потребителите стига на цена от 18,30 лв., в случай че месото в него е минимално и се цялостни с евтини заместители като нишестета, нискокачествени субпродукти и прочие. 

Рекордьор 

Сред пресните плодове рекордьор по скок на цената от склада до щанда е ябълката. Родното произвеждане сега върви по магазините на цени от 2,30 до 3,90 лв. за кило.

За съпоставяне на едро междинната цена на ябълките е 1,39 лева за кило. 

Разликите в цените на едро и дребно са фрапантни при множеството хранителни артикули. Единствено лимоните сега по складовете са по-скъпи, като разликата е 15 ст. в интерес на потребителите. 

Скокът на захарта от склада до щанда е с 30 ст., като тя се продава за 2,80 лева Боб и леща от 4,19 лева продажна цена от търговците на едро нарастват до 6,79-6,89 лева за кило на рафта в магазина.

Оризът пък е с близо 2 лева по-скъп по отношение на цената му в складовете.  

В момента литър прясно мляко в комерсиалната мрежа се продава от 2,90 до 3,60 лева, а на едро цената му е 2,38 лева за литър. 

Сравнение

Като цяло цените на питателните артикули на едро не престават да порастват, като показателят, с който се отразява нивото, е 2,338 пункта, а през януари е бил 2,316 пункта.

Най-съществено като процентно нарастване има при вносните краставици, които за седмица са скочили с 13,5 на 100 и на едро вървят по 3,61 лева за кило.

Българските, създадени в оранжерии, също скачат, само че с 9 на 100 и се продават по 4,24 лева за кило на едро, с което гонят цената от 4,76 лева на пилешките бутчета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР