Цените на производител са се покачили с цели 47.7% на

...
Цените на производител са се покачили с цели 47.7% на
Коментари Харесай

Производствените цени скочиха с 40% за година! Очаква се нов ръст на храни и стоки по магазините

Цените на производител са се покачили с цели 47.7% на годишна база. Това демонстрира показателят на цените на производител на вътрешния пазар към май 2022, по отношение на същия месец на 2021 година. Предвид, че този показател се употребява за предвестител на инфлацията за потребителите, това вещае още по-сериозни равнища на обезценяване на приходите на семействата и още по-високи цени по магазините.

За година има съвсем удвояване на индустриалните цени и разпределението на ток, топлва вода и газ /повишаване с 82.7%/. При производството, максимален растеж в цените на крайната продукция има при химични артикули - с 60%, произвеждане на съществени метали - с 38%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 46%, производството на хранителни артикули - с 27%.

На процедура това значи, че храните на едро са поскъпнали с над една четвърт за година. Докато обаче стигнат до потребителя, както и всички други принадлежности - железни, дървени и така нататък, те оскъпяват неведнъж цената си поради транспорт, дистрибуция, а и поради крайните надценки, които търговците слагат. Обикновено стоките минават няколко пъти през този цикъл, тъй като първо биват закупени от една компания, а след това препродадени още един път на друга.

На месечна база е регистрирано едвам 0,1% понижение на цените на производител на вътрешния пазар, и то не поради цените при производството на артикули, а поради записаното 3% намаляване на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.3%, в добивната индустрия - с 2.1%. В преработващата индустрия е регистрирано нарастване - с 3.0%.

Индексите на цени на производител мери цените на промишлените артикули, създавани от българските предприятия и продадени на вътрешния пазар или непосредствено изнесени на интернационалния пазар. В множеството случаи се употребяват цените, посочени при подписване на контракт за покупко-продажба и се взимат поради всички определящи цената характерности, като марка, наличие, употребен материал, клиент. Този показател се пресмята на база индустриалните цени при добивната, преработващата индустрия и производството и разпределението на електрическа и топлинна сила и газообразни горива и доставянето на вода.

Общият показател на индустриалните цени, които включват и продажби на външните пазари, е скочил с 38.2% в съпоставяне със същия месец на 2021 година, и се усилва с 0.4% по отношение на предходния месец. Повишение е записано в преработващата индустрия - с 2.6%, в добивната индустрия - с 0.2%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано понижение - с 4.0%.

На месечна база по-високи цени на производител в преработващата индустрия се следят при: производството на химични артикули - с 4.9%, производството на хранителни артикули - с 3.2%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 2.8%. Понижение на цените е регистрирано при производството на съществени метали - с 2.1%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР