Цените на петрола в сряда сутринта се повишиха с близо

...
Цените на петрола в сряда сутринта се повишиха с близо
Коментари Харесай

Цените на нефта се възстановяват след спада във вторник

Цените на петрола в сряда сутринта се покачиха с близо 3%, след което понижиха облагите си, защото вложителите още веднъж навлязоха на пазара след тежък спад през миналата сесия. Върнаха се опасенията за доставките и терзанията за световна криза.
Фючърсите на суровия нефт вид Брент при започване на търговията нарастнаха с 3,08 $ или 2,9 %, до 105,85 $ за барел, откакто във вторник спаднаха с 9,5 %, което е най-големият дневен спад от март насам. За последно цената му се увеличи с 1,63 $, или 1,6%, до 104,40 $ за барел в 06:50 GMT.
Американският недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) доближи връх на сесията от 102,14 $ за барел - покачване с 2,64 $ или 2,7%, откакто за първи път от края на април затвори под 100 $. На фона на по-силния щатски $ за малко се намали до негативна стойност, след което възобнови растежа си и за последно нарастна с 1,20 $ или 1,2 %, до 100,70 $ за барел.
Доларът се ускори до 20-годишен връх по отношение на еврото и многомесечен връх по отношение на други съществени съперници, защото по-високите цени на горивата и политическата неустановеност възобновиха опасенията за криза, което накара вложителите да се насочат към сигурната валута.
По-силните зелени банкноти нормално оскъпяват петрола в други валути, което може да понижи търсенето.
"Днешният ден е нещо като рестарт. Несъмнено има покриване на къси позиции и се появяват търсачи на преференциални покупко-продажби ", сподели Джон Килдъф, сътрудник в Again Capital LLC.
Той добави, че към момента е налице световно напрежение, а продажбите са били несъразмерни.
Междувременно някогашният президент на Русия Дмитрий Медведев предизвести, че предлагането за ограничение на цената на съветския петрол на към половината от настоящето равнище ще докара до доста по-малко нефт на пазара и ще увеличи цените над 300-400 $ за барел.
От друга страна, във вторник норвежкото държавно управление се намеси, с цел да постави завършек на стачка в петролния бранш, която понижи добива на петрол и газ, оповестиха синдикален водач и министерството на труда, поставяйки завършек на патова обстановка, която можеше да утежни енергийната рецесия в Европа.
До събота стачката щеше да понижи дневния експорт на газ с 1 117 000 барела нефтен еквивалент (boe), или 56% от дневния експорт на газ, а 341 000 барела петрол щяха да бъдат изгубени, съобщи работодателското лоби на норвежката организация за петрол и газ (NOG).
Притесненията за криза обаче продължиха да тежат на пазарите. Според някои първични оценки, най-голямата стопанска система в света може да се е свила през трите месеца от април до юни. Това би било второ следващо тримесечие на стесняване, което се смята за техническа криза.
През юни централните банки на страните от Г-10 покачиха лихвените проценти повече, в сравнение с през който и да е месец от най-малко две десетилетия насам, демонстрират калкулации на Ройтерс. С оглед на инфлацията, достигаща многогодишни върхове, темпът на стягане на политиката не се чака да намалее през втората половина на 2022 година
"Въпреки че суровият нефт към момента е изправен пред казуса с дефицита на предлагането, основните фактори, които доведоха до внезапната ликвидация на петрола през вчерашния ден, остават ", съобщи Леон Ли, основан в Шанхай анализатор в CMC Markets. Той уточни стягането на политиката на международните централни банки и евентуалното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас на Съединени американски щати като фактори, оказващи напън върху цените на суровините.
"Така днешното възобновяване може да се окаже краткосрочна промяна за мечия пазар (характеризира упованието за поредно намаляване на цените за нескончаем интервал от време нормално с 20% и повече, появява се, когато стопанската система е в криза – бел. ред.) и цените на петрола евентуално ще останат под напън в близко бъдеще. "
Възобновените опасения за блокиране поради COVID-19 в Китай също биха могли да лимитират растежа на цените на нефта.
Най-големият вносител на недопечен нефт в света се бори с експлоадиранията на Коронавирус в цялата страна с всеобщи проби и нови ограничавания. Китай оповестява за случаи на ковид в градовете Шанхай, Пекин, източните провинции Анхуей и Дзянсу и северозападния град Сиан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР