Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник
Коментари Харесай

Цените на петрола отново се оцветиха в червено

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия във вторник с над 2%, следвайки загубите на финансовите пазари на фона на репортаж, който слага под подозрение успеваемостта на имунизациите против новия вид на ковид, съобщи Ройтерс.

Шефът на Moderna е декларирал пред „ Файненшъл таймс “, че имунизациите против COVID-19 евентуално ще имат по-малка успеваемост против разновидността Омикрон, в сравнение с против Делта.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,83 $, или 2,49%, до 71,61 $ за барел, до момента в който цената на американският лек недопечен нефт WTI се намали с 2,08 $, или 2,97%, до 67,87 $ за барел. Цените на двата бенчмарка се сринаха с към 12% в петък, откакто пазарите бяха разтърсени от новината за мощно мутиралия вид Омикрон, която провокира опасения от нови блокади и закъснение на икономическото възобновяване.

От Световната здравна организация (СЗО) обявиха в понеделник, че новият вид носи доста висок риск от скок в инфекциите, като няколко страни стегнаха ограничаващите ограничения за пътуванията. Засега не е ясно дали Омикрон води до по-тежко боледуване и дали е устойчив на съществуващите ваксини.

На този декор нарастват упованията, че Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с Русия, известни като формата ОПЕК+, ще замразят проектите си за прибавяне на 400 хиляди барела дневно към доставките през януари.

„ Смятаме, че групата ще избра прекъсване на увеличението на производството на фона на появяването на разновидността Омикрон и освобождението на запасите от нефт от огромните консуматори “, разяснява Вивек Дар, анализатор на добивни и енергийни първични материали в Commonwealth Bank.

От Citi обаче чакат ОПЕК+ да продължат с увеличението на предлагането през януари.

„ Citi пресмята, че действителното месечно нарастване на доставките на ОПЕК+ е с 262 хиляди барела дневно, а не 400 хиляди, имайки поради неспособността на доста страни от ОПЕК+ да покриват своите квоти, защото са изгубили потенциал заради липса на вложения “, пишат анализатори от банката в записка.

На пазара се отразява и вероятността за обновяване на износа на нефт от Иран на фона на оптимистични мнения на дипломати при подновяването на договарянията сред международните сили и Техеран за обновяване на нуклеарния пакт в понеделник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР