Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник,
Коментари Харесай

Петролът поевтинява на фона на опасенията за локдауна в Шанхай

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в понеделник, следвайки втория следващ седмичен спад, регистриран в петък, откакто огромните страни консуматори оповестиха проекти за освобождение на рекордни количества от своите запаси, съобщи Ройтерс. На пазара се отразява и продължаващия локдаун в Китай.

Към 9:30 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,96 $, или 1,91%, до 100,8 пункта, до момента в който цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 2,08 $, или 2,12%, до 96,18 пункта. Миналата седмица се Брентът се намали с 1,5%, а WTI с 1%. През последните седмици двата бенчмарка са обект на най-волатилната си търговия от юни 2020 година

Пазарът следи деликатно и протичащото се в Китай, където управляващите постановиха локдаун в Шанхай в границите на своята политика за „ нулева приемливост “ към COVID-19. Китай е най-големият вносител на нефт в света.

Опасенията по отношение на растежа на Китай бяха главната причина за спада на цените на петрола през днешния ден, защото няма признаци за скорошно унищожаване на локдауна в Шанхай.

„ Растат страховете, че в случай че вълната от Омикрон в Китай се популяризира и в други градове политиката на страната за „ нулев Коронавирус ”ще докара до всеобщи блокади, които ще се отразят отрицателно както на промишленото произвеждане, по този начин и на вътрешното ползване “, добави той.

Страните членки на Международната организация по енергетика (МАЕ) ще освободят 60 млн. барела нефт от запасите си през идващите шест месеца, като от Съединени американски щати ще поддържат МАЕ със същия размер в границите на своето освобождение от 180 млн. барела, оповестено през март. Целта на тези ограничения е да се компенсират нарушените доставки на съветските нефт поради глобите против Москва, наложени в отговор на нашествието й в Украйна.

В понеделник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще организира виртуална среща с индийския министър председател Нарендра Моди, заяви Белия дом. Съединените щати дадоха да се разбере, че не желаят да видят повишаване на съветския импорт на сила в Индия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР