Цените на петрола се понижават в последния ден на годината,

...
Цените на петрола се понижават в последния ден на годината,
Коментари Харесай

Петролът очаква най-голямото си годишно поскъпване от 3 години насам

Цените на петрола се намаляват в последния ден на годината, само че регистрират най-големия си годишен растеж от 2016 година насам, подкрепени от размразяването на продължителния търговски спор сред Съединени американски щати и Китай и съкращаването на доставките.

Цената на петрола от сорта "Брент " се намали с 10 цента до 66.66 $ за барел, а тази на американския лек недопечен нефт WTI доближи до 61.65 $ за барел, което е спад с към 14 цента.

На годишна база цената на суровия нефт вид "Брент " се е повишила с 24% през 2019 година, а тази на WTI е повишена почти с 36%.

"Цените на петрола последваха общия спад в търсенето на рискови активи в края на годината, макар покачването на напрежението в Близкия изток и инерцията на осъществилия се през предходната седмица бичи пазар, защото наподобява, че световните играчи губят част от празничния си оптимизъм ", сподели Стивън Инес, основен пазарен пълководец на Азия в AxiTrader.

Напрежението в Близкия изток остава високо, откакто Съединени американски щати направиха въздушни удари против групировката Катиб Хизбула в Ирак и Сирия. Операциите на нефтеното находище Насирия в Ирак бяха обновени в понеделник, откакто през уикенда протестиращи за малко стопираха производството.

Очакваше се американските ресурси на недопечен петрол да паднат с към 3,2 милиона барела през седмицата до 27 декември, сподели предварителна анкета на Ройтерс. Официалните данни ще бъдат оповестени в петък.

Съединени американски щати са на път да станат чист експортьор на нефт на годишна база за първи път през 2020 година, като се чака производството на страната да нарасне с 930 000 барела дневно до рекордните 13,18 милиона барела дневно през идната година, оповестиха от Американската организация за енергийна информация.

Брокери и анализатори чакат възходящата продукция в Съединени американски щати да компенсира съкращенията от страна на ОПЕК през 2020 година на фона на световния спад в търсенето. Това от своя страна ще докара до намаляване в цените на петрола. "Очаква се, значително, цените на петрола да продължат да се покачват. Те ще се сблъскат с противоположните удари от понижения инерционен напредък в международен мащаб и постоянните равнища на произвеждане на шисти в Съединени американски щати през първото тримесечие “, уточни Бенджамин Лу, анализатор от основаната в Сингапур брокерска компания Phillip Futures.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР