Цените на петрола продължиха да се покачват поради опасенията за

...
Цените на петрола продължиха да се покачват поради опасенията за
Коментари Харесай

Цените на петрола отново се покачват

Цените на петрола продължиха да се повишават заради опасенията за доставките на фона на обсъжданата от европейските водачи възбрана за импорт от Русия, заяви Франс прес. Търговията във вторник започва с повишаване на петрола за четвърта поредна сесия, като фючърсите на петрола Брент нарастват с 2,5% към 118,50 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 2,35% към 112,50 $ за барел.

Двата съществени сорта недопечен нефт започнаха седмицата с растеж от над седем % в понеделник, когато страните от Европейски Съюз обсъждаха да последват Вашингтон и да наложат ембарго върху вноса на съветски енергийни артикули поради войната в Украйна.

Към натиска върху цените се прибави и предизвестието на Саудитска Арабия, че офанзивите на йеменските бунтовници против нейните петролни уреди съставляват „ директна опасност “ за международните доставки, откакто обект на нахлуване станаха уреди на Червено море, принадлежащи на петролния колос Saudi Aramco.

Рязкото повишаване на цените на нефта е главен фактор за разтърсванията на международните пазари през последните седмици, защото търсенето се усилва заради възобновяването на икономическите действия тъкмо в миг, когато доставките са лимитирани.

Това, дружно с провокирания от войната скок на цените на други съществени първични материали като метали и пшеница, докара до внезапно повишаване на инфлацията и сътвори усложнения за централните банки, които към този момент се пробват да прекратят паричната си политика от интервала на пандемията. Нараства и страхът, че международната стопанска система може да преживее интервал на стагфлация, при който цените порастват, а растежът се забавя.

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл уточни в понеделник, че банката може да увеличи лихвените проценти с по-бързи темпове, с цел да задържи инфлацията. Съобщението бе направено по-малко от седмица откакто разгласи упованието за редица нараствания тази година.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР