Цените на петрола отбелязаха значителен спад от близо 20% от

...
Цените на петрола отбелязаха значителен спад от близо 20% от
Коментари Харесай

Ето какво може да разтърси пазарите на петрол през 2024 година

Цените на петрола означиха забележителен спад от близо 20% от своя връх през септември, отбелязвайки края на годината.

Анализаторите чакат непретенциозно покачване на цените при започване на 2024 година заради подобряващото се търсене и продължаващите съкращения на производството, прилагани от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) за поддържане на пазарното равновесие.

Няколко фактора обаче основават евентуални опасности, които биха могли да доведат до по-съществени съмнения в цените на петрола, оказвайки въздействие както върху запасите, по този начин и върху общата инфлация.

В исторически проект споровете в Близкия изток са оказвали голямо въздействие върху цените на петрола. Макар че войната сред Израел и Хамас към момента не е довела до обилни разстройства, неотдавнашните събития, като да вземем за пример нападението на йеменската секта Хути против петролни танкери в Червено море в символ на взаимност с палестинците, доведоха до повишение на цените на морските транспорти и до почти 8% нарастване на цените на петрола. Ситуацията може да се изостри, в случай че сходни набези продължат, което ще принуди повече танкери да заобикалят основни транспортни направления като Суецкия канал, което ще докара до по-ясно изразена реакция на петролния пазар.

Продължаващият спор би могъл да се изостри в допълнение, в случай че Иран се включи по-пряко в него, което може да докара до по-сложен и въздействащ спор, който да провокира двуцифрено процентно нарастване на цените на петрола.

Друга евентуална изненада за 2024 година може да се появи от Венецуела, където президентът Николас Мадуро претендира за благосъстоятелност върху район в Гвиана, прочут като Есекибо. Този регион се намира наоколо до мястото, където Exxon Mobil прави изследвания за петрол. Exxon, която добива над 600,000 барела на ден в офшорната зона на Гвиана, възнамерява да усили добива до над 1 милион барела на ден през идващите години. Териториалният спор може да ескалира, като евентуално може да засегне забележителна част от международния пазар на нефт и да провокира скок на цените. Освен това, в случай че глобите против Венецуела бъдат обновени, производството на нефт в страната може да намалее, което ще докара до повишение на цените на петрола.

Друо непредвидено развиване би могло да настъпи, в случай че ОПЕК промени тактиката си, като изненада вложителите с повишен рандеман и по този метод докара до намаление на цените. Въпреки че ОПЕК+ разгласи съкращения за 2024 година на стойност над 4 милиона барела, тези ограничения не съумяха да покачат цените на петрола заради възходящото произвеждане отвън ОПЕК и слабото търсене.

Предизвикателството се крие в способността на ОПЕК да поддържа единодушие, както сподели решението на Ангола да напусне организацията. Съществуват спекулации, че ОПЕК може да реши да анулира някои доброволни понижения, с цел да реализира оперативна еластичност, защото растежът на търсенето се забавя през 2025 година и политиките за декарбонизация оказват въздействие върху търсенето на избрани артикули.

Макар че възобновяване на доставките може да провокира краткосрочни провокации за енергийните компании, то може да обезпечи на ОПЕК по-голяма еластичност, до момента в който се ориентира в енергийния пейзаж през 2025 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР