Цените на петрола като цяло вървят нагоре: как това ще

...
Цените на петрола като цяло вървят нагоре: как това ще
Коментари Харесай

Какво предстои на петролния пазар и как това ще засегне глобалната икономика?

Цените на петрола като цяло вървят нагоре: по какъв начин това ще се отрази на международната инфлация и световната стопанска система? Това е въпросът, който си задават вложители и анализатори.

На 10 февруари, откакто Русия разгласи, че от март ще понижи петролния си рандеман, контрактите на Лондонската борса ICE се покачиха с към 2,5 на 100 до 86,60 $ за барел, което възобнови в допълнение така и така мощния интерес към суровината, която може да способства за подема или да срине международната стопанска система.

От съкращаването на предлагането от Русия до възобновяване на китайското търсене - вероятността за стесняване на петролните пазари ускорява позициите на " биковете " и заплашва да разпали инфлацията още повече.

Кремъл разгласи, че ще понижи производството на нефт с 5 на 100 поради глобите, наложени на Москва поради нашествието в Украйна, с което в допълнение изостри напрежението в края на седмица, изпъстрена със разтърсвания в целия свят. Партньорите на Русия от обединяването ОПЕК+ обаче не демонстрират никакво предпочитание да понижат разликата сред търсене и предложение на недопечен нефт.

Понастоящем потреблението на гориво в Китай се усилва, а най-големият вносител на нефт в света излиза от коронавирус локдауните, подтиквайки държавният колос " Унипек " (Unipec) да изкупи милиони барели от Близкия изток, причинявайки внезапен скок на референтните цени в района.

" Намаляването на добива в Русия и повишеното търсене в Китай ще доведат до повишение на цените, което ще затрудни заплащанията и ще докара до доста ниско ниво на запасите през втората половина на годината ", съобщи Гари Рос, съветник, профилиран в петролния пазар, станал шеф на хедж фонд в " Блек голд инвестърс " (Black gold Investors), представен от от италианското издание " Мъни ". Цената на суровия нефт в последна сметка е прекомерно ниска, съгласно специалиста.

По-слабото предложение и нарасналото търсене поддържат пазара, който стартира годината несигурно, а възходящите ресурси разделиха анализаторите на Уолстрийт по въпроса дали котировките скоро ще се върнат към трицифрени стойности.

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) за първи път от месеци насам увеличи тази седмица прогнозата си за търсенето на черно злато в световен мащаб през 2023 година на фона на разхлабването на рестриктивните мерки в Китай против разпространяването на ковид и малко по-добрите вероятности за развиването на международната стопанска система, заяви Ройтерс.

Търсенето на нефт в световен мащаб ще се увеличи през тази година с 2,32 милиона барела дневно (+2,3 на сто), се споделя в оповестения през днешния ден месечен отчет на ОПЕК. Това са със 100 000 хиляди барела дневно повече спрямо прогнозата, направена през предишния месец.

Повишеното търсене ще окаже поддръжка на цените на петрола на интернационалните пазари, които са релативно постоянни от края на предходната година.

Ключов фактор за нарасналото търсене на нефт през 2023 година ще бъде премахването на рестриктивните мерки в Китай и резултатът, който това решение ще окаже върху страната, района и върху целия свят.

Международната организация по силата (МАЕ) също увеличи прогнозата си за растежа в международното търсене на нефт през 2023 година.

Повишението е със 100 000 барела на ден до 2 млн. барела на ден, като се чака съвсем половината от растежа да пристигна от Китай, се показва в отчета на организацията.

По този метод търсенето може да доближи рекордните 101,9 млн. барела на ден, което е с 1,4 млн. барела на ден над междинното предпандемично ниво от 2019 година.

Истината е, че енергийните първични материали се трансфораха в най-мощния мотор за повишение на цените. С увеличение на разликата сред търсене и предложение на нефт, инфлацията може да нарасне в допълнение, съгласно специалисти.

Подхранва ли петролът инфлацията?

Има риск повишението на цените на петрола да подхрани инфлацията, усложнявайки работата на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати и други централни банки в опитите им да подтикват растежа, ограничавайки рецесията с разноските за живот, която визира милиони хора по света.

Инфлацията в Съединени американски щати беше 8 на 100 предходната година и икономистите плануват още по-високи нива до края на настоящото тримесечие. В Европейски Съюз инфлацията се увеличи до 8,9 на 100 през 2022 година, засилена доста от енергийната рецесия, разразила се след началото на войната в Украйна.

Ако политиците чакат компенсираща реакция в отговор на пониженото съветско предложение в границите на ОПЕК+, то те ще останат разочаровани.

Саудитска Арабия и сътрудниците ѝ нямат желание да усилват добива на недопечен нефт, с цел да компенсират недостига и да облекчат натиска върху цените. Високопоставени лица настояват, че страните от ОПЕК+ имат намерение да запазят производството устойчиво през остатъка от годината, защото търсенето остава прекомерно " нежно ", с цел да поеме повече количества.

Като цяло рестриктивните мерки в предлагането и оптимизмът по отношение на търсенето накараха анализаторите на Ю Би Ес (UBS) да потвърдят " позитивните си упования за цените " на суровия нефт.

" По-малкото съветско произвеждане, наред с отварянето на Китай би трябвало да затегне в допълнение петролния пазар през идните тримесечия ", сподели Джовани Стауново, анализатор в цюрихската банка.

Някои анализатори означиха, че релативно сдържаната реакция на цените след известието на Москва демонстрира, че най-малко към този миг доставките са добре обезпечени.

Цените не са скочили до небесата, както би могло да се чака. Това значи, в кратковременен проект запасите към момента са задоволителни, " само че до няколко седмици картината може да е много друга, най-много след тези вести от Русия ". Това твърди Райън Фицморис от " Марекс Северна Америка Ел Ел Си " (Marex North America LLC). " Предлагането пада, тъкмо когато търсенето в Китай нараства ", регистрира той.

С възобновяване на търсенето и решителността на ОПЕК+ да държи под надзор производството, съгласно Амрита Сен, основен анализатор за петрола в консултантската компания " Енерджи аспектс " (Energy Aspects), се приготвя теренът за възстановяване на пазара. И за прогресивен напън върху международната инфлация…/Fakti
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР